1515

Eurogruppen väntas halvera Greklands kontantbuffert

Eurogruppen väntas låna ut 11-12 miljarder euro till Grekland för landets kontantbuffert, inte 20 miljarder euro som Grekland och EU-kommissionen vill.

Det sade Hans Vijlbrief, ordförande för euroarbetsgruppen, vid en pressträff på onsdagen. Euroarbetsgruppen förbereder eurogruppens möten och består av statssekreterare från euroländer.

"Den sista utbetalningen av nödlån väntas bli 11-12 miljarder euro. Huvuddelen går till att bygga upp en kontantbuffert", sade han.

"Överväganden om storleken hänger ihop med hur länge man vill hålla Grekland borta från att låna på marknaden. Portugal hade en enorm kontantbuffert när de lämnade sitt program som räckte i två år", fortsatte han.

En kontantbuffert på 20 miljarder euro skulle innebära att Grekland inte behöver emittera statspapper förrän början av 2020.

Greklands vice ekonomiminister Alexis Charitis sade vid en annan pressträff på onsdagen att den grekiska regeringen hoppas på en kontantbuffert på 20 miljarder euro.

"Det är planen för tillfället. Vi får diskutera det nästa vecka", sade han.

Vid mötet den 21 juni ska eurogruppen besluta om storleken på den sista utbetalningen. Andra beslut vid mötet rör skuldlättnader och förstärkt övervakning av Grekland efter att räddningsprogrammet avslutas den 20 augusti.

Utbetalningen kan bli större om eurogruppen dessutom beslutar om skuldlättnader i form av att gamla lån med högre ränta ska återköpas och därmed ersättas med nya billigare lån.

Hans Vijlbrief sade att Grekland redan håller på att bygga upp en buffert på egen hand. Grekland kan även låna från annat håll om man så vill, från Ryssland eller Kina eller någon annanstans, sade han.

Grekland kommer inte begära en kreditlina när landet lämnar räddningsprogrammet den 20 augusti, förklarade Alexis Charitis. Det gjorde inte heller Irland eller Portugal vid deras utträden.

"Budskapet vi får från marknaden är att Grekland bör bli ett normalt land igen. En kreditlina skulle i praktiken betyda ett nytt program", sade han.

De tre grekiska räddningsprogrammen sedan 2010 - med en mycket inträngande övervakning från EU-kommissionen, IMF, ECB och ESM - har varit en politiskt känslig fråga i Grekland.

Skillnaden är tydlig jämfört med en kontantbuffert. För en buffert ställs inga nya villkor när utbetalningen väl är gjord. Och denna utbetalning måste ske före räddningsprogrammets slut - alltså före den 20 augusti.

Hans Vijlbrief höll med.

"Juridiskt sett är en kreditlina ett nytt program", sade han.

Det är dock möjligt för Grekland att be om en kreditlina efter att räddningsprogrammet har avslutats i augusti.

En öppen fråga är om IMF i sista stund ska gå med i det tredje grekiska räddningsprogrammet. IMF har hittills ansett att mer skuldlättnader har behövts för att skuldbördan ska vara uthållig.

Hans Vijlbrief sade att han hoppas på ett positivt beslut från IMF före den 21 juni. Hursomhelst kommer IMF att på något vis delta i den förstärkta övervakningen efter augusti, åtminstone genom en vanlig artikel 4-granskning.

Hans Vijlbrief gav Grekland tre råd för att få marknadens förtroende och kunna stå på egna ben:

Grekland får inte riva upp beslutade reformer. Givetvis kan förnuftiga justeringar diskuteras.

Vidare måste Grekland behåll budgetdisciplinen. Fram till 2022 är Grekland ålagd att ha ett primärt budgetöverskott på 3,5 procent. Eurogruppens möte den 21 juni ska avgöra hur avtrappningen ska ske därefter.

Det tredje rådet gällde vikten av politisk stabilitet. Om landet byter regeringen bör huvudriktningen bibehållas, sade Hans Vijlbrief.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?