ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Eurogruppen fortfarande oroade över grekisk skuld på lång sikt

  • Foto: Jose Luis Magana

IMF anser att Greklands skuld är uthållig på medellång sikt. Men på lång sikt har valutafonden reservationer.

Det sade IMF-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens natten till midsommarafton. Hon hade deltagit i eurogruppens förhandlingar om nya skuldlättnaderna för Grekland.

"De ytterligare skuldlättnaderna kommer att mildra den medelfristiga risken. Grekland kommer att vara i stånd att åter få tillträde till marknaderna för upplåning. Det är på lång sikt som vi har reservationer", sade hon.

Men hon påpekade att euroländerna lovade att 2033 se över om nya skuldlättnader behövs, om de optimistiska scenarierna för tillväxten inte slår in.

På en fråga avböjde hon att spekulera i hur finansmarknaderna kommer att reagera på IMF:s omdöme om den grekiska skuldens uthållighet.

IMF kommer att delta i övervakningen av Grekland som uppföljning till räddningsprogrammet. Nästa vecka kommer IMF att inleda en artikel 4-granskning av Grekland, sade hon.

ECB-chefen Mario Draghi välkomnade överenskommelsen.

"Vi tror att skuldåtgärderna kommer att förbättra skuldens uthållighet på medellång sikt", sade Mario Draghi i ett uttalande.

"Vi välkomnar eurogruppens beredskap att överväga ytterligare skuldåtgärder på lång sikt om en negativa ekonomisk utveckling förverkligas", fortsatte han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies