Annons

EU vill skapa försvarsfond

EU-kommissionen vill skapa en europeisk försvarsfond för att stödja investeringar och utveckling av ny försvarsteknologi och ny utrustning.

"För att kunna garantera vår gemensamma säkerhet måste vi i Europa investera i gemensam utveckling av den teknik och utrustning som är av strategisk betydelse", säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i ett pressmeddelande.

Den del som gäller forskning ska inledningsvis innehålla upp till 90 miljoner euro om året, som medlemsländerna ska kunna använda för bland annat "innovativ försvarsteknik". Därutöver ska en så kallad kapacitetsdel göra det möjligt för EU-länderna att köpa in viss utrustning tillsammans för att på så vis pressa ned kostnaderna.

Förslagen ska nu diskuteras av medlemsländerna, inte minst vid stats- och regeringschefernas nästkommande toppmöte den 15-16 december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?