ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Brexit

EU vill att Storbritannien betalar brexit-notan i euro

  • Foto: Michael Probst/AP

EU-kommissionen vill att Storbritannien ska betala alla kostnader för utträdet, inklusive de för att flytta myndigheter från landet. Pund duger inte heller enligt ett nytt utkast inför förhandlingarna. Skilsmässan ska betalas i euro.

Förberedelserna inför utträdesförhandlingarna med Storbritannien pågår för fullt i Bryssel. I ett nytt utkast till riktlinjerna inför förhandlingarna, som politiksajten Politico publicerat, föreslår EU-kommissionen fler detaljer kring EU:s krav.

Det gäller allt från vad som ska hända med EU-medborgares rättigheter och de varor som kommer ha korsat gränsen mellan Storbritannien och resten av EU strax innan utträdet. Men det som lär orsaka mest rabalder i London är kommissionens förslag om hur notan för det brittiska utträdet ska delas upp.

EU-kommissionen nöjer sig inte med att britterna ska täcka kostnaderna för de åtaganden som gjorts medan landet fortfarande är medlem i unionen. I dokumentet skriver kommissionen att Storbritannien bör betala alla ”specifika kostnader relaterade till utträdesprocessen”.

Det inkluderar kostnaderna för att flytta de EU-myndigheter som i dag finns i Storbritannien. Samtidigit som den brittiska brexit-ministern David Davis har hävdat att varken Europeiska läkemedelsmyndigheten eller Europeiska bankmyndigheten kommer att behöva lämna London efter utträdet förbereder resten av EU-medlemmarna sig för att tävla om att välkomna myndigheterna.

Men som grädde på moset vill kommissionen också att Storbritannien bär hela valutarisken. Enligt dokumentet ska alla kostnader definieras i euro.

Det är inte bara en fråga om ett tjuvnyp från kommissionen, vars chefsförhandlare Michel Barnier vill att samtalen med Storbritannien ska hållas på franska. Det brittiska pundet har rasat efter fjolårets folkomröstning. Trots återhämtningen den senaste månaden handlas det brittiska pundet idag runt 1,99 euro, ner 9,5 procent sedan folkomröstningen.

Hur mycket EU kommer att begära av Storbritannien är fortfarande oklart och ett första bud lär inte komma innan det extrainsatta toppmötet mellan de återstående regeringscheferna i slutet av april, då rådet ska klubba igenom en slutgiltig version av EU:s riktlinjer i förhandlingarna.

En siffra som florerat är 60 miljarder euro. Om Storbritannien skulle betala hela den summan i dag skulle landet behöva hosta upp 50 miljarder pund. Om den brittiska valutan fortfarande var kvar på de nivåer det låg på precis innan brexit-omröstningen hade notan för utträdet reducerats till knappt 46 miljarder pund.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lär få anledning att diskutera utträdesnotan redan nästa vecka, då han besöker Storbritanniens premiärminister Theresa May i London.

Tyck till