Annons

EU-varning om "cocktail-effekt" i höst

Släpp inte garden, varnar EU-kommissionen och ger nu nya samlade anvisningar till medlemsländerna för att hantera en eventuell andra våg av covid-19 och undvika nya stora nedstängningar.

Foto:Michael Kappeler

”Vi vill inte se den brist på samordning som vägledde de nationella reaktionerna i början av pandemin”, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

I maningarna betonas vikten av fortsatt testande och smittspårning, införskaffande av skyddsutrustning samt ökat stöd för riskgrupper som exempelvis äldre och kroniskt sjuka. 

Dessutom uppmanas medlemsländerna att omedelbart börja förbereda sig på höstens ”vanliga” influensaspridning och se till att ha vaccin på plats för den, för att undvika en ”cocktail-effekt”.

”Vi har kommit långt, men ingen kan förutse vad som väntar under kommande veckor och månader”, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?