EU varnar för bitcoin: "Ingen riktig valuta"

EU uppmanar övervakande myndigheter att uppdatera sina varningar om kryptovalutor.

Det sade Vanessa Mock, EU:s talesperson för finansiella frågor, skatte- och tullfrågor, vid en pressbriefing på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Hon påpekade att kryptovalutor "inte är riktiga valutor"

"Och det betyder att valutan inte garanteras av något land eller någon utgivare, och värdet bestäms av utbud och efterfrågan", sade hon.

"Det finns bara en valuta till exempel i euroområdet, och det är euron", sade Vanessa Mock.

Tillsynsmyndigheterna är Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska värdepappersmyndigheten (ESMA) och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EIOPA), sade Vanessa Mock.

Hon påminde också om att kommissionens vice ordförande för finansmarknaden Valdis Dombrovskis tidigare har sagt att kryptovalutor utgör "en klar risk" bland annat på grund av prisvolatiliteten.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?