EU varnar för att släppa på restriktioner kring jul och nyår

BRYSSEL. EU-kommissionen varnade på onsdagen EU-länderna för att lätta på restriktionerna mot coronapandemin under jul och nyår.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.Foto:Francois Lenoir

”Vi vill inte ställa in julen. Men vi får inte låta jul och nyår bli superspridare. Att rädda liv kommer i första hand”, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en presskonferens under mötet för EU:s hälsoministrar.

”Situationen är allvarlig. Kanske ser vi en stabilisering av sjukdomsfall i vissa länder, men på en hög nivå”, sade hälsokommissionären.

”Tills vi har distribuerat vaccinen måste åtgärderna fortsätta de närmaste månaderna, även över helgerna vid året slut”, fortsatte hon.

Stella Kyriakides pekade på vad som hände under sommaren. Då drog EU-länderna ned på restriktioner för snabbt, vilket resulterade i en snabb ökning av sjukdomsfallen och återinförda restriktioner.

Hälsokommissionären sade att restriktionerna också gäller skidåkning och annan vinterturism. Länderna bör inte dra ner på restriktionerna.

Tysklands hälsominister Jens Spahn, som var ordförande för ministermötet, sade vid samma presskonferens att det inte är själva skidåkningen utan aktiviteter runt omkring som är farliga.

Den tyske ministern fick frågan varför Storbritannien har kunnat godkänna Pfizer-Biontechs vaccin före EU.

Jens Spahn svarade att Storbritannien använde ett nödfallsgodkännande. EU-länder kunde ha gjort samma sak, men har avstått. Vaccinet genomgår just nu normal – om än accelererad - kontroll av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

På onsdagen presenterade kommissionen sina rekommendationer till coronaåtgärder för vintermånaderna. För privatpersoner kvarstod rekommendationer att fortsätta undvika närkontakt och undvika platser med många personer.

”Vi får alla fortsätta bära mask och tvätta händerna”, sade Stella Kyriakides.

Medlemsländerna uppmanades att fortsätta med testning och smittspårning, och utarbetande av vaccineringsstrategier.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?