ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU välkomnar avslut på stödprogram i Grekland

EU-kommissionen välkomnar att Grekland nu kan lämna stödprogrammet via stabilitetsfonden ESM och att landets del i eurosamarbetet är säkrad.

Det skriver EU-kommissionen i ett uttalande på måndagen, i samband med det senaste programmet formellt avslutats. 

"Fullbordandet av stödprogrammet är ett viktigt ögonblick för Grekland och Europa. Medan deras europeiska partners visat solidaritet så har det grekiska folket svarat på varje utmaning med mod och övertygelse. Jag har alltid kämpat för att Grekland ska förbli i hjärtat av Europa", säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en kommentar.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici noterar att det nu blir ett nytt kapitel efter åtta tuffa år. De omfattande reformer som Grekland genomfört lägger grunden för en uthållig återhämtning, som måste vårdas och bibehållas för att det grekiska folket ska kunna skörda frukterna av sina ansträngningar.

"Europa kommer att fortsätta att stå vid Greklands sida", säger han.

Grekland har lyckats vända ett betydande underskott på 15,1 procent av BNP 2009 till ett överskott på 0,8 procent 2017 (med ett primärt överskott på 4,2 procent). Den ekonomiska tillväxten har vänt från -5,5 procent 2010 till +1,4 procent 2017 och BNP väntas fortsätta öka cirka 2 procent i år och nästa år. 

Reformåtgärderna och konsolideringsansträngningarna kommer att få kumulativa effekter över tiden, och därmed på ett positivt sätt fortsätta att påverka de offentliga finansernas uthållighet en lång tid efter att stödprogrammet avslutats.

Det kommer samtidigt att vara nödvändigt att fortsatt hantera de sociala och ekonomiska konsekvenserna av krisen, och att reformarbetet inte avstannar, i linje med vad Grekland lovade eurogruppen vid mötet den 22 juni. 

"Detta är avgörande för att vinna marknadens förtroende och stärka Greklands ekonomiska återhämtning, särskilt under perioden närmast efter programmet", skriver kommissionen.

Att reformerna implementeras som utlovats kommer också att övervakas inom ett särskilt ramverk för detta.

Grekland har åtagit sig att hålla ett primärt budgetöverskott på 3,5 procent av BNP fram till 2022, och därefter 2,2 procent. 

Grekland har fått stöd från europeiska länder och IMF i tre omgångar sedan 2010. Det senaste stödpaketet beslutades i juli 2015 och omfattade 86 miljarder euro via stabilitetsfonden ESM, varav cirka 62 miljarder utbetalades. Samtidigt har en kontantbuffert på cirka 24 miljarder euro byggts upp, och Grekland har fått skuldlättnader i form av bland annat förlängda återbetalningstider.

Totalt har Grekland fått stöd om 288,7 miljarder euro sedan 2010, vilket inkluderarar 256,6 miljarder euro från sina europeiska partners och 32,1 miljarder från IMF. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies