ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Vallokalsundersökning: Bakslag för tyska regeringen

Söndagens EU-val ser ut att ha blivit ännu ett bakslag för de tyska regeringspartierna Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Det sätter press på regeringens sammanhållning - och på förbundskansler Angela Merkel. 

Kristdemokraterna CDU och det bayerska systerpartiet CSU fick bara 28,0 procent av rösterna i söndagens EU-val, mot 35,3 procent för fem år sedan. Det visar den första vallokalsundersökningen i tv-kanalen ARD efter att den tyska röstningen avslutades kl 18.

Ännu sämre ser det ut att ha gått för Socialdemokraterna SPD, vars stöd närapå har halverats på fem år. Partiet ligger på 15,5 procent mot 27,3 procent i EU-valet 2014.

”Resultatet är en extrem besvikelse. De smärtsamma resultaten visar att vi fortfarande har mycket att göra”, sa partiledaren Andrea Nahles på söndagskvällen.

Årets stora vinnare är De gröna, som enligt vallokalsundersökningen ökar från 10,3 till 20,5 procent och blir näst största parti. Var tredje tysk väljare under 30 år röstade på partiet, enligt tv-kanalen ZDF.

Liberala FDP har också kommit igen efter bottennoteringen på 3,4 procent för fem år sedan. Nu pekar prognosen på 5,5 procent.

Även Alternativ för Tyskland, AfD, verkar ha ökat starkt, från 7,1 procent 2014, när partiet bara var ett år gammalt, till 10,5 procent i söndagens val.

På söndagen hölls även val i Tysklands minsta delstat, Bremen med 680.000 invånare. Socialdemokraterna backade från 32,8 till 24,5 procent och förlorar antagligen makten för första gången under efterkrigstiden. Kristdemokraterna CDU blev med 25,5 procent störst i den gamla Hansastaden.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies