EU-utskott säger nej till Ceta

EU-parlamentets sysselsättningsutskott gillar inte EU:s tilltänkta frihandelsavtal med Kanada, Ceta.

Med röstsiffrorna 27-24 antogs ett yttrande om att Ceta-avtalet endast kommer att få marginella effekter på jobb och tillväxt och i stället kan leda till ökad ojämlikhet.

Ceta-motståndarna i parlamentet är glada.

"Avtalet medför allvarliga risker för vår förmåga att stärka skyddet för miljö och människor i framtiden och måste stoppas", säger Max Andersson (MP) i ett uttalande.

"Det innebär en delseger för demokratin. Nu hoppas jag att fler ledamöter vaknar upp och faktiskt ser vilka konsekvenser ett sådant här avtal kan få", heter det från kollegan Malin Björk (V).

Ceta-avtalet ska igenom en rad olika EU-parlamentsutskott innan hela parlamentet samlas till sin avgörande omröstning, sannolikt i februari.

Klartecken från parlamentet krävs för att avtalet ska kunna träda i kraft provisoriskt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?