1515

EU tvistar om moms på e-publikationer

EU:s finansministrar drabbar på tisdagen samman över dels sänkt moms på e-böcker och dels om omvänd momsuppbörd.

Ekofinmötet håller också en första diskussion om europeisk försvarsmateriel.

De två momsfrågorna hör formellt inte ihop, men förespråkarna för omvänd momsuppbörd - främst Tjeckien och Öterrike - kopplar dem samman ändå för att få större förhandlingsstyrka.

Finansministrarna ska diskutera kommissionens förslag att tillåta sänkt moms på e-publikationer, precis som på tryckta böckere, tidningar och tidskrifter. En fråga är om det kan bli till den reducerade momsskattesatsen eller även extra låg, mellan 5 och 0 procent.

Sverige stödjer möjligheten att ha reducerad moms men är tveksam till kraftigt reducerad moms eller nollmoms.

Tjeckien och Österrike motsätter sig däremot sänkt moms på e-publikationer. Alla skattebeslut i EU kräver enhällighet.

När det gäller den omvända momsuppbörden har Tjeckien och Österrike begärt att få denna möjlighet för att kunna bekämpa momsbedrägerier.

Enligt kommissionens förslag får den omvända momsen dock bara användas under vissa förutsättningar: om ett EU-land tar in 5 procent mindre momsintäkter än landet vad borde göra teoretiskt sett, och om dessutom så kallade karusellbedrägerier utgör en minst fjärdedel av detta bortfall.

Kommissionen har föreslagit att försöket tidsbegränsas till halvårsskiftet 2022. Beslut väntas inte på tisdagen.

På ekofinmötet ska finansministrarna också få höra om kommissionens förslag om ökat försvarssamarbete kring utveckling och inköp av materiel.

En europeisk försvarsmaterielfond på 500 miljoner euro per år ska stödja investeringar i gemensam forskning och gemensam utveckling av utrustning och teknik.

Många sydliga EU-länder är entusiastiska och en del av dem vill hitta finansiering genom emissioner av "försvarsobligationer".

Sverige och många nordliga EU-länder är som vanligt mer budgetrestriktiva. Med tanke på Storbritanniens utträde ur EU - och därmed minskade intäkter för EU-budgeten - vill Sverige inte låsa in nya utgifter.

På dagordningen står också granskningen av EU-länder med makroekonomiska obalanser. Kommissionen har beslutat att djupgranska obalanserna i Sverige och tolv andra EU-länder.

För svensk del gäller det åter hushållens höga skuldsättning på grund av bolån och den snabba prisuppgången för bostäder. Kommissionen oroas också av förluster av svenska exportandelar.

Finansministrarna får även en återrapportering från G20-mötet i Baden-Baden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?