Annons

EU-tribunalen öppnar för strukturaffärer

EU-tribunalen sågar unionens konkurrenspolitik, vilken bromsat konsolideringssugna mobiloperatörer i Europa. 

Svenska Telia, som 2015 fick sin danska fusion med Telenor stoppad, välkomnar domen och tror den öppnar för fler strukturaffärer.

telias chefsjurist Jonas Bengtsson.
telias chefsjurist Jonas Bengtsson.Foto:Jonas Eng

2016 stoppade EU-kommissionen av konkurrensskäl teleoperatören Hutchison köp av konkurrenten O2 i Storbritannien. Året dessförinnan stoppade kommissionen svenska Telias samgående med Telenor TEL +0,31% Dagens utveckling i Danmark.

Men till skillnad från Telia valde Hutchison att ta strid, och nu fyra år senare får bolaget rätt i en dom från EU-domstolens förstainstans, tribunalen.

”Tribunalen är ganska hård mot EU-kommissionen”, säger Per Karlsson, konkurrensrättsexpert som tidigare var chefsjurist på Konkurrensverket men som nu driver egen advokatfirma, till Di.

I grund och botten gäller frågan hur EU-kommissionen har använt konkurrensrättsliga regler som infördes 2004 och som gjorde det möjligt att stoppa strukturaffärer även i de fall där det inte uppstod dominerande ställning. Vad gäller Telias försök att gå samman med Telenor i Danmark hänvisades bland annat till att Danmark, trots sin ringa befolkningsmängd, behöver fyra operatörer.

I domen pekar tribunalen bland annat på att kommissionens dokumentation inte stödjer slutsatserna om försämrad konkurrens. Det fanns helt enkelt inte tillräckliga bevis för att Hutchison köp av O2 skulle leda till försämrad konkurrens och högre priser i Storbritannien.

”Det här borde alla telekombolag i Europa analysera noga, för det påverkar de strategiska möjligheterna för dem”, säger Per Karlsson.

Telia välkomnar domen, men påpekar att tribunalen endast är EU-domstolens förstainstans och att slutsatserna kan komma att överklagas av kommissionen.

”Men vi har redan sett att den har startat en väldigt nyttig och bra diskussion om, och ifrågasättande av, hur praxis har utvecklats. Vi hoppas och tror att det öppnar upp möjligheter för fler affärer i Europa”, säger Jonas Bengtsson, chefsjurist på Telia, till Di.

”Vi har hela tiden hävdat att det vore till gagn för både konkurrensen och kunderna om man tillåter affärer för att hjälpa till med inte minst stora kommande 5g-investeringar - det finns ett behov av att kunna konsolidera mer.”

Trots att domen sannolikt kommer att prövas i högre instans tror Jonas Bengtsson att den kan få omedelbar effekt.

”Jag kan mycket väl tänka mig att det här kan vara ett startskott redan nu. Det finns ett ganska stort intresse för affärer som är effektiva och intressanta för flera spelare i Europa, och med det här kan man kanske känna att man har nya bra argument och är villig att ge sig in i transaktioner”, säger han.

Telia överklagade inte EU-kommissionens beslut att stoppa samgåendet med Telenor i Danmark. Bolaget väntade inte ens på ett formellt beslut, utan drog tillbaka ansökan så fort man förstod varthän det barkade.

”Det är väldigt sällan någon väljer att överklaga eftersom det tar väldigt lång tid, vilket innebär att affären inte finns kvar även om man får rätt. Hutchison har tagit en för laget här, de har överklagat utan att kanske få särskilt mycket fördelar för egen del”, säger Jonas Bengtsson.

Chefsjuristen duckar Di:s fråga om vilken roll Telia har på en öppnad spelplan, men tillägger att Telia välkomnar en mer balanserad syn på vilka förvärv som kan tillåtas.

”Vi tycker det här är ett väldigt efterlängtat och positivt besked, oavsett hur det går i slutändan”, säger han.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?