Annons

EU-toppmötet: Sveriges budgetrabatt en av stridsfrågorna

BRYSSEL. Rabatten på EU-avgiften som bland annat Sverige vill ha hör till de mest omstridda frågorna inför EU-toppmötet på fredag-lördag.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel.Foto:Kenzo Tribouillard

Det uppgav en hög EU-diplomat på tisdagen.

På tisdagsförmiddagen diskuterade EU-ambassadörerna förslag på EU:s återhämtningspaket och långtidsbudget 2021-2027.

Åsikterna går fortfarande kraftigt isär. EU-ministrarna håller möte på onsdagen, men väntas inte föra förhandlingarna framåt innan EU-ledarna möts fredag-lördag i Bryssel.

”Det blir inte lätt, men det är möjligt att nå en överenskommelse vid helgens toppmöte”, sade en EU-diplomat.

Det har talats om förberedelser för ytterligare ett extra toppmöte senare i juli om helgens toppmöte misslyckas.

”I nuläget finns inga idéer om att sikta på ett andra toppmöte”, sade EU-diplomaten.

I fredags lade Europeiska rådets ordförande Charles Michel ett kompromissförslag där långtidsbudgeten uppgick till 1.074 miljarder euro och återhämtningspaketet 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån.

I kompromissen skulle Sverige få 798 miljoner euro i rabatt i en klumpsumma under den sjuåriga budgetperioden. De andra stora nettobetalarna Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike skulle också få rabatter.

På tisdagsmorgonen argumenterade EU-ambassadörerna från dessa länder att rabatterna borde vara högre. Andra länder ville däremot sänka rabatterna och vissa ville fasa ut rabatterna under sjuårsbudgeten.

EU-diplomaten påpekade att allt hänger ihop i förhandlingarna. Om totalvolymen för budgeten och återhämtningspaketet sänks sjunker nettobetalarnas avgifter på detta sätt i stället. I så fall skulle de kunna acceptera en lägre rabatt.

De sparsamma fyra - Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike - vill även att inga bidrag ska ges till behövande EU-länder, utan bara lån.

För att få lån eller bidrag måste mottagarlandet lägga fram en plan på ekonomiska reformer.

En av de svåraste frågorna att lösa är hur utbetalningar av dessa lån eller bidrag ska godkännas. Nederländerna anser att enhällighet krävs bland EU-länderna.

För många andra räcker kvalificerad majoritet bland EU-länderna för ett godkännande.

Kommissionen anser att det ska vara tvärt om, att kommissionens förslag om godkännande ska gå igenom om inte en kvalificerad majoritet röstar för att stoppa godkännandet.

En annan känslig fråga är hur hårda villkor ska ställas på att EU-länder måste följa principer för en demokratisk rättsstat. Många länder vill ha hårda krav medan Ungern och Polen inte vill det.

Ungern har också hotat med veto i förhandlingarna om EU inte avslutar den pågående granskningen av Ungerns brott mot rättsstatsprinciperna. En stor majoritet väntas motsätta sig att granskningen avslutas.

Andra trätoämnen är om EU ska skaffa sig nya egna intäktskällor (egna resurser). En plastskatt verkar ha brett stöd. Men det är svårare att få stöd för kommissionens förslag om en digital skatt eller en gränsskatt på koldioxidtunga importvaror.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?