1515

EU-topp vill stoppa kinesiska bolagsköp

EU bör införa ett 12-månaders moratorium för kinesiska bolagsförvärv. Det anser den konservativa EPP-gruppens ordförande i EU-parlamentet, Manfred Weber. 

Det rapporterar Reuters, som refererar till en intervju med tyska Welt am Sonntag

”Vi måste inse att kinesiska bolag, delvis med stöd av statliga medel, i allt större utsträckning försöker köpa upp europeiska företag som är billiga eller som har fått ekonomiska problem under coronakrisen”, sa Manfred Weber. 

”Vi måste skydda oss”, fortsatte han och pekade ut Kina som EU:s främsta konkurrent om positionen som världens ekonomiska, sociala och politiska ledare. 

Genom att införa ett moratorium, som gör att förvärven inte verkställs under en tolvmånadersperiod får det europeiska näringslivet ett skydd till dess coronakrisen förhoppningsvis är över, anser Weber. 

Förra månaden fattade den tyska regeringen ett beslut som innebär ett ökat skydd för inhemska företag mot fientliga förvärv från icke-europeiska länder, enligt Reuters. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?