1515
Annons

EU-topp vill stoppa kinesiska bolagsköp

EU bör införa ett 12-månaders moratorium för kinesiska bolagsförvärv. Det anser den konservativa EPP-gruppens ordförande i EU-parlamentet, Manfred Weber. 

Det rapporterar Reuters, som refererar till en intervju med tyska Welt am Sonntag

”Vi måste inse att kinesiska bolag, delvis med stöd av statliga medel, i allt större utsträckning försöker köpa upp europeiska företag som är billiga eller som har fått ekonomiska problem under coronakrisen”, sa Manfred Weber. 

”Vi måste skydda oss”, fortsatte han och pekade ut Kina som EU:s främsta konkurrent om positionen som världens ekonomiska, sociala och politiska ledare. 

Genom att införa ett moratorium, som gör att förvärven inte verkställs under en tolvmånadersperiod får det europeiska näringslivet ett skydd till dess coronakrisen förhoppningsvis är över, anser Weber. 

Förra månaden fattade den tyska regeringen ett beslut som innebär ett ökat skydd för inhemska företag mot fientliga förvärv från icke-europeiska länder, enligt Reuters. 

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera