ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

EU:s svar till Trump: tullar på 112 miljarder

  • Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

NEW YORK. 

EU svarar nu på USA:s senaste drag i handelskonflikten genom att föreslå tullar till ett högre värde än dem USA offentliggjorde förra veckan. 

Samtidigt manar handelskommissionär Cecilia Malmström till dialog.

På fredagen skickade EU-kommissionen ut en lista till medlemsstaterna med förslag på nya amerikanska produkter som kan beläggas med tullar. Det handlar om varor till ett värde av 12 miljarder dollar, motsvarande ungefär 112 miljarder kronor, bland annat lax, plommon, bildelar och traktorer.

Åtgärden ska ses mot bakgrund av den lista med europeiska produkter till ett värde av 11 miljarder dollar, motsvarande ungefär 103 miljarder kronor, som Trump-administrationen publicerade i början av förra veckan, som man avser tullbelägga. Där ingick bland annat ost, vin, fisk, klockor och flygplan.

Orsaken till upptrappningen är president Trumps beslut att involvera en 15 år gammal transatlantisk fejd i den pågående handelskonflikten. 

Det handlar om rivaliteten mellan den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing och dess europeiska konkurrent Airbus och huruvida olagliga subventioner har använts för att gynna det inhemska bolaget på bekostnad av konkurrenten. 

”EU har utnyttjat USA i handelssammanhang under många år. Det kommer snart att sluta!” skrev Donald Trump på Twitter, och refererade till Airbus/Boeing-konflikten.

Världshandelsorganisationen WTO har konstaterat att såväl Washington som Bryssel har brutit mot konkurrensreglerna när det gäller flygplanstillverkarna. De båda har därmed rätt att svara med tullar. Frågan gäller storleken på tullarna, vilket WTO väntas meddela inom ett år.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström skriver i ett mejl till Di att hon har sett USA:s preliminära lista på tullar. 

”Den siffra på tullarnas värde som de använder baseras på USA:s egna uppskattningar, och är inte beräkningar gjorda av WTO”, påpekar hon. 

Flera bedömare har uttalat sig om att USA:s beräkningar sannolikt är överdrivna – att de överskattat vilken ekonomisk skada som EU:s subventioner till Airbus har medfört för USA.

Cecilia Malmström skriver vidare att EU-kommissionen påbörjat förberedelser för att snabbt kunna vidta åtgärder baserat på WTO:s utlåtande. På motsvarande sätt gäller det hur stora tullar EU har rätt att införa för att kompensera för USA:s subventioner till Boeing. 

”EU är öppet för diskussion med USA, givet att dessa förs i god tro med sikte på ett rättvist utfall. Det är alltid bättre att försöka lösa detta i dialog än att eskalera handelskonflikter”, skriver hon.

Parallellt med den upptrissade retoriken gav EU:s medlemsstater på fredagen preliminärt EU-kommissionen klartecken att inleda handelsförhandlingar med USA. Det formella beslutet väntas under måndagen.

Mandatet är tvådelat: det handlar dels om att minska tullnivåerna på industriprodukter, dels om att göra det enklare för företag på respektive kontinent att få sina varor godkända på andra sidan Atlanten.

Huruvida USA kommer att vara villigt av att förhandla om detta återstår att se. Budskapet från handelsrepresentant Robert Lighthizer har hittills varit att USA inte är intresserat av ett handelsavtal med EU så länge inte jordbruksprodukter ingår, vilket EU motsätter sig.   

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer