1515

EU stoppar insektsgifter

Tre insektsgifter som visat sig vara mycket farliga för bin har definitivt förbjudits inom EU.

De tre medlen är så kallade neonikotinoider. De har efter flera studier pekats ut som delaktiga i de senaste årens bidöd.

Förslaget om förbud har tidigare tagits fram av EU-kommissionen.

Under en omröstning på fredagen röstade 16 av medlemsländerna, inklusive Sverige, för förslaget, medan åtta avstod från att rösta.

Fyra länder, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Danmark, röstade emot.

Det innebär att de tre neonikotinoiderna imidakloprid, klotianidin och tiametoxam, som utvecklats av tyska Bayer respektive amerikanska Syngenta, inte längre är tillåtna vid utomhusodlingar.

Ämnena har sedan 2013 redan varit förbjuda vid odlingar av exempelvis majs, raps och solrosor, men stoppas nu för all användning, undantaget växthus.

"Ett jätteviktigt förbud. Dessa ämnen är skadliga för bin och andra insekter som är essentiella för pollineringen", säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Det finns farhågor för att odlare kommer att ersätta de tre bekämpningsmedlen med andra riskabla kemikalier. Det finns exempelvis fler typer av neonikotinoider än de tre som nu förbjudits. Frankrike har därför föreslagit ett förbud för alla neonikotinoider.

"De som förbjuds nu är de neonikotinoider som visat sig vara särskilt farliga. De som kvarstår bedöms inte vara lika farliga. Men om ny forskning skulle visa något annat finns förstås skäl att ompröva den positionen", säger Skog.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?