1515
Annons

EU startar ”atombomb” mot Ungern och Orbán

STRASBOURG
Under onsdagseftermiddagen röstade Europaparlamentets ledamöter för att starta en granskning av om Ungern, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, åsidosätter unionens värderingar.

Det innebär att parlamentet för första gången rekommenderar att medlemsstaternas regeringar ska agera mot ett EU-land.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU-parlamentet.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU-parlamentet.Foto:Jean-Francois Badias

Parlamentet beslutade att starta processen i enlighet med artikel 7, även kallad ”atombomben”. Det innebär att Europarådet nu ska avgöra om EU:s värderingar hotas av Ungern.

”Det är jätteskönt att det gick igenom. Det här är en fingervisning att Ungern gång på gång bryter mot EU:s gemensamma värderingar och att parlamentet inte accepterar det här”, säger Socialdemokraternas ledamot Anna Hedh.

Bland EU:s värderingar återfinns respekt för jämlikhet, rättsstaten och mänskliga rättigheter. 

Det är något den nederländska miljöpartisten Judith Sargentini under en längre tid hävdat att Viktor Orbáns regering inte efterlever, nu har hon lyckats att få saker i rullning. 

Under gårdagen debatterades frågan i parlamentets plenumsal i Strasbourg. Judith Sargentini gick då till hårt angrepp mot Viktor Orbán på plats i parlamentet.

”Vi har alla rätt att pluralism, icke-diskriminering och jämlikhet. Det är därför i dag vår skyldighet att agera”, sade hon under debatten.

Viktor Orbán svarade med att bland annat hävda att Ungern inte kan tvingas till något av unionen.

”Debatten var absurd. Vi har haft fria val. Nu försöker EU tvinga oss till saker vi inte vill”, sade han efter debatten.

Trots att Orbán försvarade sig med näbbar och klor i går, valde parlamentet under onsdagen alltså att agera. Parlamentets begäran godkändes med 448 ja-röster, 197 nej-röster och 48 nedlagda röster, vilket räcker precis för att granskningen ska startas.

Centerpartiets Fredrik Federley var nöjd med utfallet.

”Det här är bra. EU måste markera när man gör övergrepp liksom de som just nu pågår i Ungern”, sade han.

Frågan skickas nu från parlamentet vidare till rådet. Skulle den gå igenom även hos medlemsländernas regeringar kan Ungern förlora vissa av sina rättigheter, bland annat rösträtten i rådet. 

Men det lär inte hända i och med att alla länder i rådet måste komma överens och Ungern har flera meningsfränder i rådet, däribland Polen, som sedan tidigare uttalat stöd för Viktor Orbán.

Trots det är Fredrik Federley positiv till parlamentets beslut, men samtidigt menar han att det nu är upp till den kommande svenska regeringen att ta ansvar för frågan.

”Det är en tydlig påtryckning. Sedan är det klart att Ungern, Polen och kanske Rumänien kommer göra allt de kan för att stoppa detta. Det är en strid den nya regeringen måste ta tag i.

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera