Annons

EU startar ”atombomb” mot Ungern och Orbán

STRASBOURG
Under onsdagseftermiddagen röstade Europaparlamentets ledamöter för att starta en granskning av om Ungern, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, åsidosätter unionens värderingar.

Det innebär att parlamentet för första gången rekommenderar att medlemsstaternas regeringar ska agera mot ett EU-land.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU-parlamentet.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU-parlamentet.Foto:Jean-Francois Badias

Parlamentet beslutade att starta processen i enlighet med artikel 7, även kallad ”atombomben”. Det innebär att Europarådet nu ska avgöra om EU:s värderingar hotas av Ungern.

”Det är jätteskönt att det gick igenom. Det här är en fingervisning att Ungern gång på gång bryter mot EU:s gemensamma värderingar och att parlamentet inte accepterar det här”, säger Socialdemokraternas ledamot Anna Hedh.

Bland EU:s värderingar återfinns respekt för jämlikhet, rättsstaten och mänskliga rättigheter. 

Det är något den nederländska miljöpartisten Judith Sargentini under en längre tid hävdat att Viktor Orbáns regering inte efterlever, nu har hon lyckats att få saker i rullning. 

Under gårdagen debatterades frågan i parlamentets plenumsal i Strasbourg. Judith Sargentini gick då till hårt angrepp mot Viktor Orbán på plats i parlamentet.

”Vi har alla rätt att pluralism, icke-diskriminering och jämlikhet. Det är därför i dag vår skyldighet att agera”, sade hon under debatten.

Viktor Orbán svarade med att bland annat hävda att Ungern inte kan tvingas till något av unionen.

”Debatten var absurd. Vi har haft fria val. Nu försöker EU tvinga oss till saker vi inte vill”, sade han efter debatten.

Trots att Orbán försvarade sig med näbbar och klor i går, valde parlamentet under onsdagen alltså att agera. Parlamentets begäran godkändes med 448 ja-röster, 197 nej-röster och 48 nedlagda röster, vilket räcker precis för att granskningen ska startas.

Centerpartiets Fredrik Federley var nöjd med utfallet.

”Det här är bra. EU måste markera när man gör övergrepp liksom de som just nu pågår i Ungern”, sade han.

Frågan skickas nu från parlamentet vidare till rådet. Skulle den gå igenom även hos medlemsländernas regeringar kan Ungern förlora vissa av sina rättigheter, bland annat rösträtten i rådet. 

Men det lär inte hända i och med att alla länder i rådet måste komma överens och Ungern har flera meningsfränder i rådet, däribland Polen, som sedan tidigare uttalat stöd för Viktor Orbán.

Trots det är Fredrik Federley positiv till parlamentets beslut, men samtidigt menar han att det nu är upp till den kommande svenska regeringen att ta ansvar för frågan.

”Det är en tydlig påtryckning. Sedan är det klart att Ungern, Polen och kanske Rumänien kommer göra allt de kan för att stoppa detta. Det är en strid den nya regeringen måste ta tag i.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?