1515

EU spikar försvarsprojekt

Effektivare utlandsinsatser, samarbete kring fältsjukvård och lättare gränspassager för militära förband ingår när EU-länderna nu drar igång de första projekten inom det nya försvarssamarbetet Pesco.

Totalt 17 inledande projekt ska godkännas formellt av EU-ländernas försvarsministrar i Bryssel. Sverige kommer inledningsvis att delta i tre av dem.

"Den ena handlar om det som jag tror att alla som är med i Pesco kommer att delta i, nämligen militär rörlighet, att man kan förenkla möjligheterna att transportera militära förband över gränserna. Det andra handlar om ledning av sjukvårdsinsatser och det tredje om hur man kan effektivisera EU;s utbildnings- och träningsinsatser", konstaterar Jan Salestrand, statssekreterare på Försvarsdepartementet, på väg in till dagens möte.

Att underlätta transporten av militärförband är något som både EU och Nato funderat mycket över på senare år, med drömmar om en sorts "militär Schengen-zon" för att snabbare kunna skicka militärer från land till land, vid behov.

Salestrand – som representerar Sverige då försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på resa i Ukraina och Georgien – varslar dock om att det kommer att ta tid innan flödet fungerar.

"Det låter ju väldigt enkelt, men alla länder har sina nationella bestämmelser. Vi har ju jobbat med det i Norden, inom ramen för det nordiska samarbetet, och man tänkte att det var väl enkelt. Men det är väldigt många förordningar och lagar och regler. Det kommer nog att ta sin tid innan vi har något som vi uppfattar som obyråkratiskt och enkelt", säger Salestrand.

Pesco står för EU:s "permanenta strukturerade samarbete" på försvarssidan och har snabbt utvecklats från ingenting till något som ses som en framtida grundbult i EU-arbetet.

Utvecklingen har samtidigt väckt en hel del frågor om EU är på väg att ta upp någon form av konkurrens med Nato.

Fast alla inblandade säger nej.

"Det är klart att i en förlängning så kanske det finns de som blir oroliga för att EU blir för starkt och en konkurrent till Nato, men det är ju väldigt tydligt i alla förarbeten och i alla de här pågående samarbetsprojekten att de här ska komplettera varandra. EU är ingen försvarsorganisation och ska inte bli någon", säger Jan Salestrand i Bryssel.


Innehåll från HSBAnnons

Valet av bostad påverkar klimatet mer än du tror

Du vill miljön väl och både sopsorterar och köper mindre kläder, men har du egentligen koll på materialen ditt hus är byggt av? 

– Byggfasens klimatpåverkan är lika stor som 50 år av drift och underhåll, det är därför det är så grundläggande för oss att utveckla hur vi bygger, säger HSB:s miljöchef Magnus Ulaner.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

Byggbranschen har, precis som många andra delar av samhället, tagit fram en färdplan för hur man ska bli helt fossilfri till år 2045. Och det behövs, för byggnader står för en stor del av samhällets klimatpåverkan. Framförallt är det materialen i huset som är nyckeln.

– I livscykelanalyser som har gjorts på senare år har man sett att klimatpåverkan från byggnationen - inklusive produktion av material, transport och byggnation - av en byggnad är ungefär lika stor som den samlade påverkan från driften under femtio år, säger Magnus Ulaner.

Framförallt är det betongen som bidrar till det här resultatet. En av beståndsdelarna i den är cement som i sin tur tillverkas av bränd kalksten, en kemisk process där det släpps ut stora mängder koldioxid. 

– Det här är en av de grundläggande frågorna som byggbranschen måste adressera.

”Behöver gå på djupet”

Samma sak gäller allt det stål som byggs in i husen, eftersom stora mängder kol går åt i tillverkningen. Frågan är då vad byggbolagen tänker göra åt det här?

– Det finns en stor samsyn i branschen att vi behöver gå på djupet i de här frågorna, och både cement-, betong- och stålindustrierna arbetar i dag aktivt med det, konstaterar Magnus Ulaner.

Han får medhåll av Cathis Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Samverkan är otroligt viktig för vi vet att redan med befintlig teknik kan vi i stort sett halvera vår klimatpåverkan till 2030, men det kräver att vi agerar i hela kedjan, från planering till genomförande, säger hon.

– Vi behöver engagerade och duktiga beställare som kan driva efterfrågan, och vi behöver duktiga leverantörer som kan utveckla de produkter som behövs.

Samtidigt krävs både standarder och gemensamma verktyg som kan underlätta den här övergången.

– Den riktiga utmaningen blir att digitalisera processerna så att beställare och entreprenörer kan jobba tätare tillsammans redan från början, säger Cathis Elmsäter-Svärd.

Flerbostadshus ska klimatdeklareras

För HSB:s del beskriver Magnus Ulaner att man befinner sig i en lärandeprocess där man dels testar att bygga i trästommar, men också att använda och utvärdera klimatförbättrad betong. 

– Tanken är att vi i all vår nyproduktion framöver ska ta in minst ett anbud även på klimatförbättrad stomme. Vi kommer även på sikt behöva använda mer återanvända material och produkter så att vi kan minska användningen av råvaror och bli mer cirkulära.

För från första januari 2022 ska nämligen alla flerbostadshus som får bygglov klimatdeklareras. 

– Det kommer sannolikt på sikt att innebära att man som konsument kan jämföra det hus man funderar på att bo i med ett normvärde, så att man ser om det bostadsköp man planerar att göra faktiskt är ett bra klimatval eller inte.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?