1515

EU skyndar på vaccinpass i Europa

EU skyndar på ett ”vaccinpass” som ska öppna för resor i Europa.

”Vi arbetar intensivt för att fatta ett beslut i parlamentet så att det kan vara klart till sommaren”, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M).

Foto:John Thys

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från Moelven SkogAnnons

Från skog till sportcenter

Just nu håller Sannafältets sportcenter på att resas i Karlstad, mitt i hjärtat av skogslänet Värmland. Materialet i konstruktionen kommer från skogar nära Moelvens industrier, och Moelven är med på hela resan. Från skog till limträbalkar.

– Vi blir såklart stolta när skogen vi tagit hand om och förvaltat tillsammans med våra skogsägare fortsätter att göra nytta i flera decennier till, säger Lars Emanuelsson, förvaltningschef hos Moelven Skog. 

Moelven tar hand om hela processen

Sannafältets sportcenter i Karlstad är en idrottsanläggning som till största del är byggd i trä, där konstruktionen är producerad av Moelven i Töreboda med kortrest timmer från Moelven Skog. Louise Karlsson är projektledare hos Moelven Töreboda och ansvarig för Sannafältets sportcenter från dennes sida.  

– Vi har en råvara från skogarna i närhet till våra industrier, som i sin tur sågats på något av våra sågverk i närområdet. Därefter produceras limträkonstruktioner hos Moelven Töreboda som sedan returneras till Karlstad för att utgöra stommen i det nya idrottscentret. Det känns bra att ha kontroll på alla steg från skog till slutprodukt, säger Louise Karlsson.

Studier visar också att om människan vistas i miljöer där det finns mycket synligt trä bidrar det till ökat välbefinnande.

– Det är svårt att hitta en mer naturlig råvara än trä då materialet binder koldioxid från atmosfären, tar tillvara på näring i skogen och växer med hjälp av solen, berättar Louise Karlsson.

Timmer är den mest lönsamma och långlivade skogsprodukten

Moelven äger ingen egen skog utan arbetar istället som en tjänstefunktion, som till stor del riktar sina tjänster till privata skogsägare. 

– Det är skogsägaren som bestämmer vad hen vill med sin skog, men vi hjälper dem att skapa mer timmer i skogen, något vår industri efterfrågar, säger Lars Emanuelsson.

Timmer står för drygt 80 procent av intäkten för skogsfastigheten och det är den Moelven Skog AB försöker maximera. 

– Vi lägger stort fokus på att ta tillvara på de miljövärden som finns i skogen. Både i form av rätt hänsyn på varje avverkning men också att vi identifierar alla områden med naturvärden redan vid planläggningsstadiet, innan vi bestämmer oss för att göra något i skogen, fortsätter Lars Emanuelsson. 

Välskött skog för kommande generationer 

Moelven Skog AB använder en lång planeringshorisont så att skogsägarna kan känna sig trygga i att det finns en välskött skog för kommande generationer. För varje träd som avverkas planteras två nya. 

- Både vi och skogsägarna ser det här som ett långsiktigt samarbete som över tid ska generera värden ute i skogen. Det är fantastiskt kul för oss och skogsägarna att se resultatet av vad vårt samarbete kan ge, till exempel idrottscentret Sannafältet som kan brukas i generationer, avslutar Lars.

Om Moelven Skog AB

Moelven Skog AB ansvarar för råvaruförsörjningen till Moelvenkoncernens industrier i Sverige. Vi förvaltar skogen med respekt för naturen och för att en så stor del som möjligt ska bli kvalitetstimmer. I sin förädlade form förbrukas inte timmer, istället används och uppskattas det under lång tid: Om 200 år kan det fortfarande finnas byggnader som tillverkats av timmer som i år har avverkats.

Läs mer på: www.moelven.com/skog

Kontakt: Lars.Emanuelsson@moelven.se 

 

Mer från Moelven Skog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moelven Skog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?