EU skärper lagar mot terrorism

EU ska få vassare lagar mot terrorism. I det direktiv som nu antagits av ministerrådet ska det bland annat bli olagligt att ta emot terrorutbildning, till exempel självstudier i vapenteknik.

"Det är ett steg framåt för bekämpande av terrorism i Europa. Nu får vi starkare EU-regler som binder alla EU-länder på ett bättre sätt än det gamla rambeslutet gjorde", säger Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Det mesta av innehållet i direktivet finns redan i svensk lag, enligt justitieministern. Sverige kriminaliserade förra året terrorresande och utvidgade kriminaliseringen av terrorism.

"Det i sig har medverkat till att vi nu i det närmaste har fått stopp på terrorresandet från Sverige", säger Morgan Johansson.

På några punkter måste svensk lag anpassas till det nya direktivet. Ett exempel är att grovt dataintrång också kan definieras som terrorbrott. Regeringen har redan tillsatt en utredning med uppdrag att se över hur direktivet ska genomföras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?