ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU skapar lista över skatteparadis

Vilka blir det? Och hur många? Och vilka straff ska de hotas med?

Frågorna är många när EU-ländernas finansministrar samlas för att enas om en lista över världens skatteparadis.

Formellt handlar det om att lista de "jurisdiktioner" som anses som "icke samarbetsvilliga" i kampen mot skattefusk och skatteplanering, exempelvis när det gäller utbyte av information.

Frågan har stötts och blötts i ett år och skapat en hel del oenighet bland mer eller mindre påtryckande länder. Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas på ett bra beslut.

"Det är en viktig reform för att arbeta mot skattefusk och skatteplanering. Poängen är att länder inte ska vilja vara på listan och att man vidtar åtgärder som gör att man är öppen och inte har aggressiva skatteregimer", säger Andersson på väg in till mötet i Bryssel.

"Det är för att länder ska ändra sig. Vi vill inte ha skatteparadis runt om i världen där människor med mycket pengar och mycket inflytande kan gömma sina pengar", säger Andersson.

Av naturliga skäl finns inte EU-länderna själva med — även om exempelvis brittiska hjälporganisationen Oxfam gärna velat hänga ut länder som Irland och Nederländerna.

"EU-länderna behandlas i det som kallas uppförandekodgruppen och där har man ett arbete för att man inom EU inte ska ha skadliga skatteregimer. Andra kriterier är att man ska leva upp till de OECD-åtgärder som vi har kommit överens om och att man ska vara med i det automatiska informationsutbytet och det är alla EU-länder", säger finansministern.

Tills vidare väntar relativt lindriga åtgärder mot länderna på "svarta listan".

"Där finns förslag på att man ska vidta det som kallas skatteadministrativa åtgärder, till exempel att man ska ha utökad kontroll gentemot de här länderna. Är det så att man som privatperson eller företag har pengar i något av de länderna så ska man veta att risken att hamna i en skattekontroll är större än i länder som inte är på listan", säger finansministern.

Utöver den "svarta listan" ska EU-länderna även redovisa en "grå lista" på de områden som lovat att agera och som därför får mer tid på sig att ordna upp sina skatteaffärer.

"Jag skulle inte kalla det en grå lista. Men det finns flera länder som tack vare det här arbetet har lovat att man ska ändra i sin skattelagstiftning för att inte ha det vi kallar skadliga och aggressiva skatteregimer. Och det är ju jättebra", säger finansministern i Bryssel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer