Annons

EU ska svartlista skatteparadis

EU:s finansministrar enades på tisdagen om kriterier för länder som ska svartlistas som skatteparadis.

Bild:TT

"Det är ingen häxjakt. Det handlar om incitament. Vi vill ändra motiveringen hos länderna", sade Slovakiens finansminister Peter Kazimir, som var ekofinmötets ordförande, vid en presskonferens efter mötet.

Under nästa år ska en arbetsgrupp med skatteexperter från EU-länderna använda kriterierna för att granska misstänkta skatteparadis. Syftet är att få skatteparadis att börja samarbeta och utbyta skatteinformation enligt OECD:s principer.

Granskningen börjar i januari då misstänkta skatteparadis ska uppmanas att samarbeta.

I slutet av 2017 ska ekofinrådet anta en lista med icke samarbetsvilliga länder.

Finansminister Magdalena Andersson beskrev överenskommelsen som en stor framgång i arbetet mot skattefusk och skatteundandragande

"Det kommer inte att vara attraktivt för länder på listan att bli uthängda som skatteparadis. I stället blir det attraktivt att samarbeta inom OECD vilka skatteregimer som man ska ha", sade hon.

På mötet uppstod en dragkamp mellan EU-länder om man från start skulle anse att mycket låg skatt eller ingen skatt alls föranleder en granskning av ett land.

Frankrike och Tyskland tryckte på för detta medan Storbritannien, Irland och de baltiska länderna ville ha det betydligt senare.

Kompromissen blev att kriteriet ska användas från halvårsskiftet 2019.

De tre huvudkriterierna är skattetransparens (automatiskt informationsutbyte senast 2018), rättvis beskattning (ingen skadlig fördelaktig behandling), samt införa OECD:s åtgärder mot erosion av skattebas och vinstflyttning (BEPS).

På ekofinmötet höll finansministrarna också en första diskussion om förslaget om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas.

EU-kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis drog slutsatsen att stort stöd fanns för kommissionens tvåstegslösning - först gemensamma skatteregler och sedan konsolidering med deklaration i endast ett land.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?