EU ska svartlista fler skatteparadis

Upp till elva länder kan läggas till på EU:s lista över skatteparadis. Om så blir fallet kan de komma att omfattas av sanktioner. Det visar det senaste utkastet, enligt Bloomberg News.

Panama-pappren gav insyn i omfattningen av skattesmitning och skatteplanering runt om i världen. Nu vill EU komma till bukt med problemen med en ny svartlista.
Panama-pappren gav insyn i omfattningen av skattesmitning och skatteplanering runt om i världen. Nu vill EU komma till bukt med problemen med en ny svartlista.Bild:TT

EU-ländernas finansministrar ska fatta beslut i frågan under ett möte i Bryssel på tisdagen. Länderna i fråga är Sydkorea, Panama, Tunisien, Förenade Arabemiraten, Barbados, Kap Verde, Grenada, Macao, Marshallöarna, Palau och St. Lucia.

Listan har tagits fram under månader av granskning och genomgångar av olika länder och territorier, men kan ännu komma att förändras innan förslaget klubbas igenom.

På senare år har EU trappat upp sina försök att få bukt med skattesmitning och skatteplanering. De så kallade Panamapappren och Paradisläckan, som visat omfattningen runt om i världen, har bidragit till ambitionerna att vidta åtgärder.

EU anser att det är avskräckande nog att inkluderas på listan. Men vissa länder, som Frankrike, vill att de svartlistade länderna även ska täckas av någon form av sanktioner.

Finansministrarna ska även diskutera vilken typ av motåtgärder som kan sättas in, såväl från EU som enskilda medlemsländer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?