1515

EU siktar på internationell digitalskatt

EU-kommissionen föreslog på torsdagen att EU i första hand ska nå en internationell överenskommelse om skatt på den digitala ekonomin, däribland Google, Amazon och Facebook.

I andra hand ska EU på egen hand införa en digital skatt. Både kortsiktiga och långsiktiga lösningar finns.

Det framgår av ett meddelande från kommissionen.

"Målet är att företag ska betala en rättvis del skatt där vinsterna uppstår. Digitala bolag gör mycket stora vinster även om de inte har en fysisk närvaro i EU", sade skattekommissionär Pierre Moscovici i ett uttalande.

Vid helgens ekofinmöte i Tallinn höll EU:s finansministrar en omfattande diskussion i frågan. Ministrarna satte som mål att enas om en inriktning vid sitt möte i december.

Omkring 20 av de 28 EU-länderna förordade en internationell lösning inom OECD. En majoritet av länderna ville försöka införa någon sorts omsättningsskatt, på förslag av franske finansministern Bruno Le Maire.

Finansminister Magdalena Andersson hörde till de skeptiska, tillsammans med olika EU-länder som på olika sätt har setts som skatteparadis inom EU: Luxemburg, Irland, Malta och Cypern

Kommissionen följde på torsdagen majoritetens syn.

Inför det internationella reformarbetet inom OECD bör EU-länderna samlas kring en ambitiös EU-position, föreslog kommissionen. EU-toppmötet om digitala frågor den 29 september i Tallinn väntas ge vägledning.

Om det inte blir någon internationell överenskommelse med tillräckligt bett får EU införa en digital skatt på egen hand.

Flera alternativ finns. På kort sikt nämnde kommissionen en riktad omsättningsskatt eller en annonsskatt över hela EU.

På lång sikt förespråkade kommissionen att den digitala skatten integreras i en gemensam konsoliderad bolagsskattebas (CCCTB). Kommissionen föreslog CCCTB 2016, men arbetet har gått trögt. Alla skattefrågor kräver enhällighet bland alla EU-länderna.

Pierre Moscovici påminde om att den uteblivna bolagsskatten innebar stora förluster för EU-ländernas statskassor.

"Vi måste gå framåt som 27 länder om vi vill vara effektiva. Vi måste till varje pris undvika att det skapas digitala skatteparadis där beskattningen är mer attraktiv", sade han.

Skattekommissionären räknade alltså inte med EU:s 28:e land, Storbritannien, eftersom landet är på väg att lämna unionen.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?