Annons

EU sätter stopp för geoblockering

EU-förhandlare har enats om att förbjuda geoblockering för varor och tjänster.

Förhandlare från Europaparlamentet, EU-länderna och kommissionen har enats om den slutliga utformningen av lagen.

"Det betyder att vi stoppar diskriminering av konsumenter som köper fysiska varor på nätet på inre marknaden", sade parlamentets chefsförhandlare Roza Thun, polsk kristdemokrat, i ett uttalande på tisdagen.

"Konsumenter kommer inte att berövas tillgång till fysiska varor och tjänster baserade på sin nationalitet, hemvist eller IP-adress", fortsatte hon.

Konsumenter kan inte längre omdirigeras från en webbplats till en annan landspecifik webbplats utan konsumentens medgivande. Konsumenter ska därmed kunna få tillgång till lägre priser.

Företag drar nytta av tydligare regler och vetskapen att de har rätt att sälja till konsumenter i andra EU-länder, uppgav kommissionen i ett pressmeddelande.

Kommissionen underströk att förordningen inte harmoniserar priser och företag inte är tvingade att sälja till alla konsumenter.

Lagstiftningen träder i kraft nio månader efter publicering i EU:s officiella tidning.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?