1515

EU sätter press på britterna

EU öppnar för handelsförhandlingar med Storbitannien – men bara om britterna går med på att betala notan för utträdet först. Det säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på fredagen när han presenterar de första riktlinjerna i förhandlingarna.

EU-ordföranden Donald Tusk
EU-ordföranden Donald TuskBild:Ap

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk svarade på fredagen med ett eget motdrag efter att Storbritanniens premiärminister Theresa May officiellt begärt utträde ur EU tidigare i veckan.

Under en presskonferens tillsammans med den maltesiske premiärministern Joseph Muscat, som för närvarande leder EU:s ministerråd, presenterade han det första utkastet till EU-ländernas gemensamma förhållningslinjer i förhandlingarna.

Dokumentet innehåller få nyheter som inte redan kommunicerats av så väl kommissionen som de tunga företrädarna för de återstående medlemsstaterna. EU tycks hålla sig till sin sedvanliga förhandlingsstrategi, att ingenting är färdigt förrän allt är färdigt och att förhandlingar mellan enskilda medlemsländer och Storbritannien inte kommer att tillåtas.

Först på agendan står formerna för utträdet, vilket bland annat inkluderar frågan om vad som ska hända med de EU-medborgare som flyttat till Storbritannien och de britter som flyttat till andra länder samt gränsfrågan mellan Irland och Nordirland.

Även Storbritanniens skulder till EU, bland annat för pensioner till EU-anställda och finansieringen av projekt som redan klubbats, ska diskuteras.

Först efter det kan EU tänka sig att diskutera ”ramverket om den framtida relationen” till Storbritannien enligt dokumentet. Liknande tongångar har hörts tidigare från bland annat kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier som samtidigt varit noga med att påpeka att inga detaljer kan avhandlas innan Storbritannien lämnat EU. Theresa May är mån om att få igång diskussion om ett framtida handelsavtal så snart som möjligt.

Flera EU-företrädare, däribland Michel Barnier, har föreslagit att utträdesnotan kommer att landa runt 60 miljarder euro, vilket fått både Theresa Mays regeringskollegor och partimedlemmarna i hennes högerfalang att slå bakut.

Donald Tusk vänder sig emot att kraven skulle vara ett sätt att straffa Storbritannien och står fast vid att britterna bara ska betala för saker de redan gått med på.

“Det finns inte några brexitböter. Vi vill bara prata om vad som är rättvist och om åtaganden”, säger han. ”Brexit är bestraffning nog på egen hand.”

Att EU officiellt öppnar för en diskussion om den framtida handelsrelationen kan ses som en seger för Storbritannien. Donald Tusk säger att han hoppas att förhandlingarna kan nå sin andra fas till hösten. Men han håller också fast vid att de mer akuta utträdesförhandlingarna går före.

”Att starta parallella samtal om alla frågor samtidigt, som föreslagits av vissa i Storbritannien, det kommer inte hända”, säger Donald Tusk.

I en sista fas kan EU också tänka sig att diskutera det övergångsavtal Theresa May också bad om i sitt brev till Donald Tusk tidigare i veckan. Men enligt riktlinjerna måste Storbritannien då gå med på att fortsätta följa alla EU:s regler och lagar under tiden.

Nu ska riktlinjerna förhandlas i flera omgångar innan de till slut klubbas vid ett toppmöte mellan de 27 medlemsländerna i slutet av april. Maltas Joseph Muscat tror dock inte att det blir några större förändringar.

”Vissa saker kan läggas till och vissa saker kan tas bort men grunddragen finns där”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?