Annons

EU sätter maxgräns för utstationering av arbetare

Utstationering av arbetare inom EU kommer att begränsas till max 18 månader. Därefter ska samma regler gälla för gästarbetare och inhemska arbetare. Transportsektorn undantas tillfälligt från de striktare reglerna.

Foto:Image Source/Peter Muller

Europeiska rådet och Europeiska parlamentet enades på onsdagen om en kompromiss kring utstationeringsdirektivet, de regler som ska gälla när en medborgare från ett EU-land tillfälligt skickas av till ett annat EU-land av sin arbetsgivare.

Frågan har diskuterats i decennier. I oktober förra året enades grupperna i parlamentet om ett förslag som skulle begränsa utstationering till max två år. Samma månad klubbade även EU:s arbetsmarknads- och socialministrar en reviderad version.

Nu bekräftas att utstationeringen kommer att begränsas till ett år med möjlighet till sex månaders förlängning.

"Efter denna period ska den utstationerade arbetaren vara föremål för nära nog alla aspekter av arbetsmarknadslagstiftningen i värdlandet", skriver Europeiska rådet i ett pressmeddelande.

Enligt det nya direktivet ska utstationerade arbetare också omfattas av samma ersättningsregler som inhemska arbetare.

Kompromissen är en seger för Frankrikes president Emmanuel Macron som gick till val på EU-frågorna 2017 och bland annat lovade att sätta stop för så kallad "social dumpning" genom att arbetare från framför allt Östeuropa kunde arbeta för längre löner i medlemsländer med högre lönenivåer.

Transportsektorn undantas tillfälligt från de nya, hårdare reglerna. I stället ska särskild lagstiftning för sektorn förhandlas fram. Arbetsgivare i övriga sektorer får två år på sig efter en slutgiltig omröstning i Europaparlamentet att implementera de nya reglerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?