1515

EU sätter maxgräns för utstationering av arbetare

Utstationering av arbetare inom EU kommer att begränsas till max 18 månader. Därefter ska samma regler gälla för gästarbetare och inhemska arbetare. Transportsektorn undantas tillfälligt från de striktare reglerna.

Foto:Image Source/Peter Muller

Europeiska rådet och Europeiska parlamentet enades på onsdagen om en kompromiss kring utstationeringsdirektivet, de regler som ska gälla när en medborgare från ett EU-land tillfälligt skickas av till ett annat EU-land av sin arbetsgivare.

Frågan har diskuterats i decennier. I oktober förra året enades grupperna i parlamentet om ett förslag som skulle begränsa utstationering till max två år. Samma månad klubbade även EU:s arbetsmarknads- och socialministrar en reviderad version.

Nu bekräftas att utstationeringen kommer att begränsas till ett år med möjlighet till sex månaders förlängning.

"Efter denna period ska den utstationerade arbetaren vara föremål för nära nog alla aspekter av arbetsmarknadslagstiftningen i värdlandet", skriver Europeiska rådet i ett pressmeddelande.

Enligt det nya direktivet ska utstationerade arbetare också omfattas av samma ersättningsregler som inhemska arbetare.

Kompromissen är en seger för Frankrikes president Emmanuel Macron som gick till val på EU-frågorna 2017 och bland annat lovade att sätta stop för så kallad "social dumpning" genom att arbetare från framför allt Östeuropa kunde arbeta för längre löner i medlemsländer med högre lönenivåer.

Transportsektorn undantas tillfälligt från de nya, hårdare reglerna. I stället ska särskild lagstiftning för sektorn förhandlas fram. Arbetsgivare i övriga sektorer får två år på sig efter en slutgiltig omröstning i Europaparlamentet att implementera de nya reglerna.


Innehåll från DentmeAnnons

Intresset för tandhälsa för företag växer

Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.
Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Nu finns det en förmån som gör skillnad för både anställda och arbetsgivare. Dentme är först ut i Sverige med att erbjuda tandhälsa för företag – och intresset för deras tjänster växer.

– För att kunna skapa en frisk arbetsplats måste man ha en helhetssyn kring hälsa, där tänderna i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

https://bit.ly/39ZtzfL

Med Dentme som förmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det menar David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, och betonar att moderna arbetsplatser kräver moderna förmåner.

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas välmående, och i det ingår även tandhälsan. Tandhälsa som förmån kan dessutom vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden. I dag räcker det inte med att bara erbjuda en bra lön. Förmåner spelar också en stor roll, säger han. 

Lönar sig för företaget

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda.

– Det finns folk på arbetsplatser som mår fruktansvärt dåligt på grund av sina tandbesvär. För vissa går det så långt att de behöver sjukskriva sig vid upprepade tillfällen. Att jobba förebyggande när det kommer till tandhälsa gör att många slipper besvär helt och hållet, vilket lönar sig både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad. 

Ta samtalet på en kafferast 

Det första besöket sker via appen. Dina anställda inte behöver lägga arbetstid på att besöka en klinik, utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan. I kombination med appen erbjuds de anställda även en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik för att fånga upp och åtgärda begynnande skador. 

– Tandhälsa som förmån kommer att öka. Vi kan se att intresset från arbetsgivare som vill ligga i framkant växer. Det känns roligt och viktigt att få vara med och leda den utvecklingen – och bidra till en förbättrad tandhälsa, säger David Kruse. 

Länk: https://bit.ly/39ZtzfL

 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?