ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

EU sätter dit amerikanska klassiker i tullkriget

EU har redan förberett sitt raffinerade svar på USA:s ståltullar. EU:s strafftullar slår rakt in i den amerikanska kulturen och mot kända varumärken.

  • Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär. Till vänster HD-åkande, jeansbeklädda, bourbondrickande och rökande konsumenter från filmklassikern Easy Rider. Foto: AP/TT

Klockan 06.00 på fredagsmorgonen den 1 juni införde USA tullar mot stål tillverkat i EU. Svaret från EU-länderna kommer direkt. 

På fredagen anmäler EU de amerikanska ståltullarna till världshandelsorganisationen WTO. 

Nu svarar EU med egna tullar på importerade varor från USA. Listan är redan klar och innehåller 182 produkter inom drygt tio områden som hotas med en strafftull på 25 procent.

”Vi måste införa motåtgärder”, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till Sveriges Radio och fortsätter:

”Vi har en lista vi diskuterar med medlemsländerna. Delar av den ska användas och vi förbereder en process som kommer ta ett par veckor”, säger Cecilia Malmström.

EU:s planerade tullar har ett värde på 2,8 miljarder euro, vilket är lika mycket som USA:s stål- och aluminium-tullar beräknas kosta EU.

Listan med varor, som varit offentlig i flera veckor och har skickats till USA, innehåller allt från stål till ris.

Men framför allt verkar EU-byråkraterna i Bryssel har haft klichébilden av en amerikan framför sig när de skapade listan.

Det gör att den europé som gillar att klä sig i jeans och t-shirt, spela poker, dricka Jack Daniels och köra Harley Davidson-motorcykel med en Marlboro i mungipan får betala mer för sitt nöje.

Det handlar också om varor som produceras i klassiskt republikanska delstater i USA, ett sätt för EU att sätta press på president Donald Trumps partikamrater att agera mot det hotande handelskriget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer