1515

EU satsar biljoner på vätgas – men kritikerna är skeptiska

Ut med naturgas. In med förnybar vätgas. Så vill EU-kommissionen bidra till att skapa den klimatneutralitet som utlovats till 2050. Upp till 470 miljarder euro, motsvarande nästan 5 biljoner svenska kronor, kommer att investeras i omställningen, enligt Bloomberg. Men är satsningen verkligen miljövänlig?

Foto:Hauke-Christian Dittrich

Tidigare i somras presenterade EU sina två nya strategier – om bättre integrerade energisystem och användandet av grön vätgas. Satsningen presenterades av EU:s energikommissionär Kadri Simson och klimatansvarige förste viceordföranden Frans Timmermans.

”De är ambitiösa, de är nödvändiga för att göra den gröna återhämtningen till verklighet och placerar oss på allvar på vägen mot klimatneutralitet”, säger Timmermans om strategierna på en presskonferens i Bryssel.

Frans Timmermans.
Frans Timmermans.Foto:Virginia Mayo

Timmermans har stora förhoppningar. Han ser framför sig hur den ska utvinnas ur förnybara energikällor som vind och solkraft och på så vis bara ge ifrån sig vatten, i stället för klimatpåverkande växthusgaser.

Kommissionen vill stödja produktion av upp till en miljon ton förnybar vätgas redan fram till år 2024. Det ska sedan bli tio gånger så mycket till år 2030, varpå tekniken ska vara tillräckligt mogen för en storskalig utbyggnad fram till år 2050.

Bland annat ska det göras genom skapandet av en europeisk ”vätgasallians” där företag, stater och organisationer kan samarbeta.

Enligt EU-kommissionen strategi kommer satsningen att skapa en marknad värd flera tusen miljarder euro till 2050, och bidra med upp till en miljon nya jobb. 

LÄS MER Ladda ner EU-kommissionens vätgasstrategi ”EU Hydrogen Strategy”

 

Inför klubbandet av EU:s strategiplan i juli var lobbyaktiviteten hög från oljebolagen som hoppades att EU ska stödja vätgasproduktion från fossila bränslen snarare än att gå den helt koldoixidneutrala vägen.

Fler än 30 industrigrupper och stora energibolag som Exxon Mobil och norska Equinor inkommit med propåer till EU-beslutsfattare, skriver Reuters.

De har avkrävt kommissionen en ”teknikneutral” hållning i strategiplanen, alltså en sådan som inte prioriterar grön vätgas över ”lågkoldioxidversioner” av bränslet, så kallad blå vätgas som utvinns från naturgasproduktion.

Enligt strategin ska blå vätgas användas under en övergångsperiod - då den tekniken kommit längre och är mer kostnadseffektiv. Grön vätgas är i nuläget desto dyrare. Den produceras antingen med elektrolysörer där vätgasen utvinns med förnybar energi i en spjälkningsprocess av rent vatten.

Kritiska röster pekar dock på att tekniken än så länge är relativt outvecklad och att EU-kommissionen tills vidare inte säger nej till utvinningen av vätgas ur fossila bränslen, alltså blå vätgas.

”Kommissionen hävdar att förnybar vätgas är framtiden, men genom att lämna dörren öppen för fossil vätgas och ge industrin inflytande i en ny allians så ger man en ny livlina till den misslyckade fossilindustrin”, säger Tara Connolly från Friends of the Earth Europe i ett uttaland

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?