1515

EU:s svar till Trump: tullar på 112 miljarder

NEW YORK. 

EU svarar nu på USA:s senaste drag i handelskonflikten genom att föreslå tullar till ett högre värde än dem USA offentliggjorde förra veckan. 

Samtidigt manar handelskommissionär Cecilia Malmström till dialog.

Foto:BJÖRN LINDGREN/TT

På fredagen skickade EU-kommissionen ut en lista till medlemsstaterna med förslag på nya amerikanska produkter som kan beläggas med tullar. Det handlar om varor till ett värde av 12 miljarder dollar, motsvarande ungefär 112 miljarder kronor, bland annat lax, plommon, bildelar och traktorer.

Åtgärden ska ses mot bakgrund av den lista med europeiska produkter till ett värde av 11 miljarder dollar, motsvarande ungefär 103 miljarder kronor, som Trump-administrationen publicerade i början av förra veckan, som man avser tullbelägga. Där ingick bland annat ost, vin, fisk, klockor och flygplan.

Orsaken till upptrappningen är president Trumps beslut att involvera en 15 år gammal transatlantisk fejd i den pågående handelskonflikten. 

Det handlar om rivaliteten mellan den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing och dess europeiska konkurrent Airbus och huruvida olagliga subventioner har använts för att gynna det inhemska bolaget på bekostnad av konkurrenten. 

”EU har utnyttjat USA i handelssammanhang under många år. Det kommer snart att sluta!” skrev Donald Trump på Twitter, och refererade till Airbus/Boeing-konflikten.

Världshandelsorganisationen WTO har konstaterat att såväl Washington som Bryssel har brutit mot konkurrensreglerna när det gäller flygplanstillverkarna. De båda har därmed rätt att svara med tullar. Frågan gäller storleken på tullarna, vilket WTO väntas meddela inom ett år.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström skriver i ett mejl till Di att hon har sett USA:s preliminära lista på tullar. 

”Den siffra på tullarnas värde som de använder baseras på USA:s egna uppskattningar, och är inte beräkningar gjorda av WTO”, påpekar hon. 

Flera bedömare har uttalat sig om att USA:s beräkningar sannolikt är överdrivna – att de överskattat vilken ekonomisk skada som EU:s subventioner till Airbus har medfört för USA.

Cecilia Malmström skriver vidare att EU-kommissionen påbörjat förberedelser för att snabbt kunna vidta åtgärder baserat på WTO:s utlåtande. På motsvarande sätt gäller det hur stora tullar EU har rätt att införa för att kompensera för USA:s subventioner till Boeing. 

”EU är öppet för diskussion med USA, givet att dessa förs i god tro med sikte på ett rättvist utfall. Det är alltid bättre att försöka lösa detta i dialog än att eskalera handelskonflikter”, skriver hon.

Parallellt med den upptrissade retoriken gav EU:s medlemsstater på fredagen preliminärt EU-kommissionen klartecken att inleda handelsförhandlingar med USA. Det formella beslutet väntas under måndagen.

Mandatet är tvådelat: det handlar dels om att minska tullnivåerna på industriprodukter, dels om att göra det enklare för företag på respektive kontinent att få sina varor godkända på andra sidan Atlanten.

Huruvida USA kommer att vara villigt av att förhandla om detta återstår att se. Budskapet från handelsrepresentant Robert Lighthizer har hittills varit att USA inte är intresserat av ett handelsavtal med EU så länge inte jordbruksprodukter ingår, vilket EU motsätter sig.   

 


Innehåll från Veeam SoftwearAnnons

Pålitligt dataskydd i digitaliseringens guldålder

Jesper Lundin, Sverigechef på Veeam.
Jesper Lundin, Sverigechef på Veeam.

Data är affärskritiskt och försätter företag och organisationer i en beroendeställning, där behovet av dataskydd blir allt större i takt med att digitaliseringen ökar. Det menar Europaledande Veeam, som erbjuder marknadens mest pålitliga dataskyddstjänster. – Vi skyddar våra kunder från dataförlust. Om olyckan är framme kan de fortsätta sin verksamhet utan större driftstopp, säger Jesper Lundin, Sverigechef på Veeam. 

Den ökade digitaliseringen leder till en exponentiellt ökande mängd data som flödar i olika system – data som i fel händer kan leda till oönskade konsekvenser. Jesper Lundin menar att alltför många företag och organisationer fortfarande underskattar de effekter som ett dataintrång eller annan dataförlust kan innebära. 

– Man känner inte smärtan av ett problem förrän man upplevt det själv. Det många inte inser är vilket affärsberoende de har till sin data och att dataförluster kan ha en extremt negativ påverkan på företaget eller organisationen. 

– Enligt en studie som Veeam gjort bland 184 nordiska företag påpekar hela 79% av företagen att de har en ”tillgängligthetslucka”, dvs en lucka mellan hur effektivt de behöver kunna återställa sina kritiska applikationer och hur effektivt de egentligen kan återställa dem.

Ett bolag som tappar bort kunddata kan få stora ekonomiska påföljder, såväl när det gäller regelefterlevnad som ur ett operationellt perspektiv. Ett av de områden där Veeam erbjuder skydd är vid ransomware, ett digitalt hot som ökade kraftigt under 2020. Det innebär att angriparen med hjälp av skadlig programvara pressar företaget eller organisationen på pengar. Tyvärr är ingen skonad från risken – tvärtom är alla företag måltavlor för denna typ av angrepp.

– Så fort man sitter på värdefull kunddata måste man ha ett pålitligt skydd, understryker Jesper.

En erfaren aktör

Veeam grundades 2006 och blev snabbt ledande inom säkerhetskopiering med den snabbaste och mest tillförlitliga dataåterställningen i virtuella miljöer. Idag är de en erfaren aktör som levererar tillförlitliga dataskyddstjänster till kunder över hela världen. För att kunna hjälpa slutkunden på ett så effektivt vis som möjligt säljer Veeam sina produkter via distributörer och återförsäljare. 

– Våra partners har bättre insikt i de regionala skillnaderna och ofta breda kompetensprofiler, vilket är viktigt för att kunna sätta sig in i kundens problem och möjligheter ordentligt, säger Jesper.

Veeam tillämpar en teknikagnostisk approach i sitt arbete, vilket innebär att de kan stötta kunden oavsett vilket tekniskt arv som finns i verksamheten. 

– Vi säkerställer att våra kunder alltid ska kunna nyttja våra lösningar och ser till att ha en strategi som är välanpassad till de utmaningar som finns. Vi kan alltid erbjuda ett fullgott skydd oberoende av kunders tidigare eller nuvarande val av teknisk plattform.

Vikten av att skydda sin data

Trots de stora riskerna med dataförlust och dataintrång ser Veeam ljust på framtiden. 

Digitaliseringens fortsatta framväxt kommer få marknaden att inse vikten av att skydda sin data, tror Jesper.

– Dataskydd i form av komplett återställningsförmåga vid incidenter av olika slag samt datamobilitet mellan plattformar är något som företag och organisationer måste ha på plats för att säkerställa maximal affärskontinuitet i en digital värld. Vi är väl rustade för att ta denna diskussion med våra kunder, avslutar han. 

Om Veeam

Veeam är ledare inom backup-lösningar som erbjuder ett modernt dataskydd. Veeam erbjuder en helhetsplattform för modernisering av backup-processer, vilket snabbar på satsningar på hybrida molnlösningar och säkrar data. Veeam har fler än 450 000 kunder världen över, inklusive 82 % av alla Fortune 500-företag och 69% av alla Global 2000-företag. 

Läs mer på veeam.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veeam Softwear och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?