1515

EU:s svar till Trump: tullar på 112 miljarder

NEW YORK. 

EU svarar nu på USA:s senaste drag i handelskonflikten genom att föreslå tullar till ett högre värde än dem USA offentliggjorde förra veckan. 

Samtidigt manar handelskommissionär Cecilia Malmström till dialog.

Foto:BJÖRN LINDGREN/TT

På fredagen skickade EU-kommissionen ut en lista till medlemsstaterna med förslag på nya amerikanska produkter som kan beläggas med tullar. Det handlar om varor till ett värde av 12 miljarder dollar, motsvarande ungefär 112 miljarder kronor, bland annat lax, plommon, bildelar och traktorer.

Åtgärden ska ses mot bakgrund av den lista med europeiska produkter till ett värde av 11 miljarder dollar, motsvarande ungefär 103 miljarder kronor, som Trump-administrationen publicerade i början av förra veckan, som man avser tullbelägga. Där ingick bland annat ost, vin, fisk, klockor och flygplan.

Orsaken till upptrappningen är president Trumps beslut att involvera en 15 år gammal transatlantisk fejd i den pågående handelskonflikten. 

Det handlar om rivaliteten mellan den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing och dess europeiska konkurrent Airbus och huruvida olagliga subventioner har använts för att gynna det inhemska bolaget på bekostnad av konkurrenten. 

”EU har utnyttjat USA i handelssammanhang under många år. Det kommer snart att sluta!” skrev Donald Trump på Twitter, och refererade till Airbus/Boeing-konflikten.

Världshandelsorganisationen WTO har konstaterat att såväl Washington som Bryssel har brutit mot konkurrensreglerna när det gäller flygplanstillverkarna. De båda har därmed rätt att svara med tullar. Frågan gäller storleken på tullarna, vilket WTO väntas meddela inom ett år.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström skriver i ett mejl till Di att hon har sett USA:s preliminära lista på tullar. 

”Den siffra på tullarnas värde som de använder baseras på USA:s egna uppskattningar, och är inte beräkningar gjorda av WTO”, påpekar hon. 

Flera bedömare har uttalat sig om att USA:s beräkningar sannolikt är överdrivna – att de överskattat vilken ekonomisk skada som EU:s subventioner till Airbus har medfört för USA.

Cecilia Malmström skriver vidare att EU-kommissionen påbörjat förberedelser för att snabbt kunna vidta åtgärder baserat på WTO:s utlåtande. På motsvarande sätt gäller det hur stora tullar EU har rätt att införa för att kompensera för USA:s subventioner till Boeing. 

”EU är öppet för diskussion med USA, givet att dessa förs i god tro med sikte på ett rättvist utfall. Det är alltid bättre att försöka lösa detta i dialog än att eskalera handelskonflikter”, skriver hon.

Parallellt med den upptrissade retoriken gav EU:s medlemsstater på fredagen preliminärt EU-kommissionen klartecken att inleda handelsförhandlingar med USA. Det formella beslutet väntas under måndagen.

Mandatet är tvådelat: det handlar dels om att minska tullnivåerna på industriprodukter, dels om att göra det enklare för företag på respektive kontinent att få sina varor godkända på andra sidan Atlanten.

Huruvida USA kommer att vara villigt av att förhandla om detta återstår att se. Budskapet från handelsrepresentant Robert Lighthizer har hittills varit att USA inte är intresserat av ett handelsavtal med EU så länge inte jordbruksprodukter ingår, vilket EU motsätter sig.   

 


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?