Annons

EU:s nya toppar ifrågasätts: ”Tysklands svagaste minister”

Efter intensiva förhandlingar finns nu förslag till en ny ledning för EU klar. Men reaktionerna har varit blandade till nomineringarna. 

Christine Lagarde och Ursula von der Leyen, två av de nyvalda EU-topparna.
Christine Lagarde och Ursula von der Leyen, två av de nyvalda EU-topparna.Foto:Marlene Awaad/Matthias Schrader

Slutligen enades EU:s stats- och regeringschefer om kvartetten som de tycker ska leda unionen. Tysklands nuvarande försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås ta över Jean-Claude Junckers post som kommissionsordförande och Belgiens premiärminister Charles Michel föreslås som ny rådsordförande. 

Dessutom presenterades spanska Josep Borrell som utrikesrepresentant och Christine Lagarde som ny chef för ECB.

Analyshuset Gavekal kallar beslutet för en fullträff för de kandidater som den franske presidenten Emmanuel Macron föredragit. Både Michel och Lagarde anses stå den franske presidenten relativt nära och von der Leyen spås föra en politik i Macrons anda. Det finns uppgifter om att det var han som föreslog henne.

Under onsdagen valde Europaparlamentet sedan italienaren David Sassoli till ny talman.

Direkt efter offentliggörandet på tisdagskvällen väcktes kritiska röster, inte minst kring nomineringen av Ursula von der Leyen. Hennes ministerium utreds exempelvis av parlamentsledamöter för anklagelser om felaktiga konsultkontrakt.

”Von der Leyen är vår svagaste minister. Det räcker tydligen för att bli Kommissionens ordförande”, twittrade Europaparlamentets tidigare talman och von der Leyens landsman Martin Schulz på tisdagskvällen.

Alla är däremot inte kritiska, även om valet betraktas som något överraskande av experter.

”Jag kan säga att jag blev förvånad. Få har associerat henne med en politisk persona som är EU-inriktad eller internationellt orienterad. Hon har visserligen varit försvarsminister i Tyskland under en längre period men hon har aldrig i sin politiska karriär visat intresse för internationell politik”, säger Fredrik Erixon, direktör för Europeiska centrumet för internationell politisk ekonomi, ECIPE. 

”Nu talar många kritiskt om henne vilket till viss del är orättvist. Hon har haft ett otacksamt uppdrag som Tysklands försvarsminister under många år och hon har lyckats behålla den positionen med hedern i behåll. Hon har suttit i regeringen under 13 års tid, vilket är en bedrift i sig i vilket demokratiskt land som helst. Det är uppenbart att hon är en bra person som har stora politiska kvaliteter”, fortsätter han.

När politikerna samlades på EU-toppmötet valde man att frångå spetskandidatsystemet och därmed lämna parlamentet med en mindre betydelsefull roll. Enligt Fredrik Erixon är det en tydlig markering från medlemsstaternas sida att man vill frångå den politik som Jean-Claude Juncker fört under senaste mandatperioden. 

”Det som är intressant i att man har lämnat spetskandidatsystemet är att man väljer en person som inte har en starkt uttalad idé om vad man vill att EU ska bli och vad EU ska utvecklas till. Den rimliga tolkningen att göra i det här är att man tar ett stort kliv tillbaka och att medlemsländerna inte delade Junckers politiska orientering”, säger Fredrik Erixon.

”Det kommer att bli en väldigt jobbig process för parlamentet, vilket till stor del har att göra med att man har lämnat spetskandidatsystemet. Även om partigrupperna i grund och botten har varit delaktiga i beslutet minskas parlamentets inflytande och signifikans i godkännandet av både von der Leyen och hela kommissionen”, fortsätter han.

Ursula von der Leyen måste godkännas av en majoritet av Europaparlamentet, en omröstning som kommer att ske om två veckor. 

”Jag skulle inte säga att det är en ‘done deal’ att parlamentet godkänner henne. Jag tror att det är högst sannolikt att de gör det, men under de här två veckorna kommer hon att behöva bevisa för parlamentet att hon är rätt person för uppdraget”, säger Fredrik Erixon.

Ursula von der Leyens svenska försvarsministerkollega Peter Hultqvist vill inte kommentera den kritik som riktats mot henne, men säger att han har positiva erfarenheter av henne.

”Den erfarenhet jag har av Ursula von der Leyen det är från försvarsområdet och jag har en bra relation till henne. Jag tycker att hon ger ett väldigt kompetent intryck och jag tycker att hon som försvarsminister har gjort en bra insats. Jag har uppskattat hennes sätt att arbeta och uppskattat hennes sätt att också analysera och diskutera frågor, och framför allt ge lösningar på olika problem”, säger han. 

Även frågetecken har väckts kring spanske Josep Borrell som utrikesrepresentant. Ett uppdrag som ingår i rollen är att leda medlingen mellan Kosovo och Serbien, samtidigt som Spanien är ett av de länder som inte erkänt Kosovo som självständig stat. 

”Överlag är Borrell djupt förankrad i EU-institutionen. Han har haft en lång karriär som europeisk politiker och som en del av det byggt upp ett nätverk som gör att han inte upplevs som en kontroversiell kandidat. Av de personer som nominerades igår var han den som var minst överraskande”, säger Fredrik Erixon. 

Charles Michel, som föreslås som rådsordförande, kommer direkt från posten som Belgiens premiärminister.

”Han var inte en självklar kandidat, men han prickar å andra sidan in de kriterier man brukar titta på. Han har i allra högsta grad färsk erfarenhet av att leda en regering och han är även en person som är på väg bort från sitt nationella politiska uppdrag.”

”En förklaring till varför det blev just Charles Michel är att von der Leyen överlag har en låg profil. Hade man haft en person som till exempel Juncker, som hade en mycket tydlig ambition om vad han ville åstadkomma hade man sannolikt valt en anonymare rådsordförande”, säger Fredrik Erixon.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?