Annons

EU:s finansministrar eniga om Georgieva som ny IMF-chef

EU:s finansministrar enades på fredagskvällen om att vd:n i Världsbanken Kristalina Georgieva är EU:s kandidat till ny IMF-chef.

Foto:Jason Alden/Bloomberg

Sedan Finlands tidigare EU-kommissionär Olli Rehn meddelat att han hoppat av sin kandidatur stod kampen mellan Georgieva, tidigare EU-kommissionär och sedan 2017 chef för Världsbanken, och Jeroen Dijsselbloem från Nederländerna. 

På fredagseftermiddagen vann Kristalina Georgieva omröstningen men fick inte den erforderliga kvalificerade majoriteten bland EU-länderna som krävs för att bli kandidat.

De finansministrar som hade röstat för Jeroen Dijsselbloem beslöt sig dock under telefonkonferensen efter omröstningen att sluta upp bakom Georgieva. Därmed blev EU:s beslut enhälligt.

IMF har av tradition letts av en chef med europeiskt ursprung. Detta är inget formellt krav, men det ser ut att bli en europé även denna gång, sedan USA:s finansminister Steven Mnuchin tidigare i juli uttalat sig positivt om utsikterna för en europeisk IMF-chef.

Rekryteringen av en ny IMF-chef ska vara klar den 4 oktober, enligt IMF:s planering. Christine Lagarde ska i november ta över chefskapet för Europeiska centralbanken efter Mario Draghi.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?