EU röstar ja till brexit – nu ökar de grönas makt

Det sista formella steget före brexit togs på onsdagen, när EU-parlamentet som väntat röstade för utträdesavtalet med Storbritannien.

När de 73 brittiska ledamöterna nu lämnar parlamentet får den gröna partigruppen mer makt, enligt en analys.

Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen.
Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen.Foto:Francisco Seco

EU-parlamentet godkände som sista instans med 621 röster för och 49 emot utträdesavtalet. 13 ledamöter lade ner sina röster. Därmed är allt klart för brexit nu på fredag, den 31 januari - tio månader efter den ursprungliga planen.

EU-valet i maj ökade splittringen i parlamentet och gjorde ännu mer oförutsägbart. Tyskan Ursula von der Leyen behövde i november stöd av tre partigrupper för att bli vald till kommissionens ordförande: konservativa EPP där både Moderaterna och Kristdemokraterna är med, socialdemokratiska S&D och Renew Europe, med Centerpartiet och Liberaldemokraterna men dominerad av franska En Marche.

De två senare grupperna förlorar netto 17 mandat när brittiska Liberaldemokraterna och Labour nu lämnar parlamentet. Dessutom är ungerska Fidesz, med 13 mandat, omstritt i EPP-gruppen. Partiet har det senaste halvåret oftare röstat med euroskeptiska gruppen ECR än EPP, enligt bloggen Votewatch Europe.

Kommissionen har fortfarande formellt 432 av 705 mandat bakom sig, medan 353 behövs för egen majoritet. Men med dålig närvaro och dålig röstdisciplin i grupperna är uppemot en femtedel av rösterna osäkra, enligt bloggen.

Det ger en ny maktposition för den gröna gruppen, med 67 mandat efter brexit. Miljöpartisten Jakop Dalunde tar ett av de brittiska mandaten i EU-parlamentet.

”Det blir ett nytt politiskt landskap. Jag vill att den gröna gruppen ska ses som en seriös, trovärdig och konstruktiv förhandlingspartner så att de tre stora lutar sig mot oss i stället för mot högerpopulisterna”, säger han.

Vilka frågor tycker du att den gröna gruppen ska driva?

”Jag arbetar för investeringar i hållbar infrastruktur, nya spår till höghastighetsbanor, nattåg och omlastningsplatser för gods mellan fartyg och järnväg. Inom energiområdet arbetar jag med utsläppshandel för att stoppa kolkraftens miljöpåverkan och få 100 procent förnybart”, säger Jakop Dalunde, som på söndag till Bryssel för att börja sitt nya uppdrag.

För att vara säker på stöd kan Ursula von der Leyen tvingas lyssna mer på den gröna gruppen. Förbundskansler Angela Merkel uppges också ha tryckt på henne för att inkludera de gröna, inte minst för att öppna för en koalition mellan Kristdemokraterna och De gröna efter det tyska valet hösten 2021.

Det har redan gett utslag i parlamentet, där de Gröna har fått igenom begränsningar för genteknik, ogräsmedel och kemiska ämnen. Samtidigt har den största partigruppen, EPP, med den tyska gruppledaren Manfred Weber, hamnat på förlorarsidan.

Parlamentet har tagit ett steg mot vänster i miljö- och regleringsfrågor, enligt analysen från Votewatch. Samtidigt behåller EPP makten över handel och utrikespolitik.

Det innebär också, enligt Votewatch, att Ursula von der Leyens miljöprogram Green New Deal kan bli ännu grönare innan det blir klart. Det kan i sin tur skapa konflikter mellan parlamentet och de 27 EU-länderna i EU-rådet, där det konservativa inslaget är större.

Det geografiska maktförhållandet i EU-parlamentet ändras också efter Storbritanniens utträde.

Av de 73 brittiska mandaten går 27 till resterande EU-länder, varav Spanien och Frankrike får fem var, medan Nederländerna och Italien får tre var. Resten ”sparas” till kommande EU-utvidgningar.

Det innebär att Frankrike, Spanien och Italien tillsammans får 213 mandat, drygt 30 procent av rösterna i parlamentet. Mer sparsamma länder som Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland och Österrike samlar 193 mandat, 27 procent.


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?