1515
Annons

EU röstar ja till brexit – nu ökar de grönas makt

Det sista formella steget före brexit togs på onsdagen, när EU-parlamentet som väntat röstade för utträdesavtalet med Storbritannien.

När de 73 brittiska ledamöterna nu lämnar parlamentet får den gröna partigruppen mer makt, enligt en analys.

Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen.
Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen.Foto:Francisco Seco

EU-parlamentet godkände som sista instans med 621 röster för och 49 emot utträdesavtalet. 13 ledamöter lade ner sina röster. Därmed är allt klart för brexit nu på fredag, den 31 januari - tio månader efter den ursprungliga planen.

EU-valet i maj ökade splittringen i parlamentet och gjorde ännu mer oförutsägbart. Tyskan Ursula von der Leyen behövde i november stöd av tre partigrupper för att bli vald till kommissionens ordförande: konservativa EPP där både Moderaterna och Kristdemokraterna är med, socialdemokratiska S&D och Renew Europe, med Centerpartiet och Liberaldemokraterna men dominerad av franska En Marche.

De två senare grupperna förlorar netto 17 mandat när brittiska Liberaldemokraterna och Labour nu lämnar parlamentet. Dessutom är ungerska Fidesz, med 13 mandat, omstritt i EPP-gruppen. Partiet har det senaste halvåret oftare röstat med euroskeptiska gruppen ECR än EPP, enligt bloggen Votewatch Europe.

Kommissionen har fortfarande formellt 432 av 705 mandat bakom sig, medan 353 behövs för egen majoritet. Men med dålig närvaro och dålig röstdisciplin i grupperna är uppemot en femtedel av rösterna osäkra, enligt bloggen.

Det ger en ny maktposition för den gröna gruppen, med 67 mandat efter brexit. Miljöpartisten Jakop Dalunde tar ett av de brittiska mandaten i EU-parlamentet.

”Det blir ett nytt politiskt landskap. Jag vill att den gröna gruppen ska ses som en seriös, trovärdig och konstruktiv förhandlingspartner så att de tre stora lutar sig mot oss i stället för mot högerpopulisterna”, säger han.

Vilka frågor tycker du att den gröna gruppen ska driva?

”Jag arbetar för investeringar i hållbar infrastruktur, nya spår till höghastighetsbanor, nattåg och omlastningsplatser för gods mellan fartyg och järnväg. Inom energiområdet arbetar jag med utsläppshandel för att stoppa kolkraftens miljöpåverkan och få 100 procent förnybart”, säger Jakop Dalunde, som på söndag till Bryssel för att börja sitt nya uppdrag.

För att vara säker på stöd kan Ursula von der Leyen tvingas lyssna mer på den gröna gruppen. Förbundskansler Angela Merkel uppges också ha tryckt på henne för att inkludera de gröna, inte minst för att öppna för en koalition mellan Kristdemokraterna och De gröna efter det tyska valet hösten 2021.

Det har redan gett utslag i parlamentet, där de Gröna har fått igenom begränsningar för genteknik, ogräsmedel och kemiska ämnen. Samtidigt har den största partigruppen, EPP, med den tyska gruppledaren Manfred Weber, hamnat på förlorarsidan.

Parlamentet har tagit ett steg mot vänster i miljö- och regleringsfrågor, enligt analysen från Votewatch. Samtidigt behåller EPP makten över handel och utrikespolitik.

Det innebär också, enligt Votewatch, att Ursula von der Leyens miljöprogram Green New Deal kan bli ännu grönare innan det blir klart. Det kan i sin tur skapa konflikter mellan parlamentet och de 27 EU-länderna i EU-rådet, där det konservativa inslaget är större.

Det geografiska maktförhållandet i EU-parlamentet ändras också efter Storbritanniens utträde.

Av de 73 brittiska mandaten går 27 till resterande EU-länder, varav Spanien och Frankrike får fem var, medan Nederländerna och Italien får tre var. Resten ”sparas” till kommande EU-utvidgningar.

Det innebär att Frankrike, Spanien och Italien tillsammans får 213 mandat, drygt 30 procent av rösterna i parlamentet. Mer sparsamma länder som Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland och Österrike samlar 193 mandat, 27 procent.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?