Annons

EU riktar hård kritik mot Ungern efter hbtq-lag – ”kan bli dyrbart för Ungern”

Svenska skattebetalare vill inte skicka pengar via EU-budgeten till en ungersk regering med homofobiska värderingar.

Däremot stämmer Sverige inte in i Nederländernas uppmaning att Ungern bör lämna EU.

Det sade statsminister Stefan Löfven och EU-minister Hans Dahlgren i samband med EU-toppmötets diskussion om Ungerns lag mot hbtq-personer.

Stefan Löfven uttalade sig på torsdagskvällen vid EU-toppmötet och Hans Dahlgren vid en presskonferens på midsommarafton.

Trycket var massivt mot Ungerns premiärminister Viktor Orban från en stor majoritet av EU-ledarna att dra tillbaka lagstiftningen.

Hans Dahlgren sade att snart kan EU börja dra in stödpengar till Ungern för brott mot europeiska värderingar. Stöd är villkorat till att EU-länder uppfyller rättsstatens principer.

”Vi närmar oss den punkt då konditionalitetsmekanismen verkligen kan börja användas. Kommissionen förbereder processen”, sade han.

”I slutändan kan det bli väldigt dyrbart för Ungern. Det är också möjligt att utdöma böter. Det är visserligen små belopp per dag. Men dag efter dag kan det bli kostsamt för Ungern”, fortsatte Hans Dahlgren.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte uppmanade Viktor Orban att ansöka om utträde ur EU om Ungern inte vill leva upp till unionens värderingar.

Men han noterade att Viktor Orban inte verkade vilja göra så i närtid.

Sverige vill inte att Ungern lämnar EU.

”Ungern för till den europeiska gemenskapen. Det är inte Ungern det handlar om utan Ungerns regering och parlament, som jag hoppas ska ändra politik”, sade EU-ministern.

Viktor Orban hävdade att EU-ledarna missförstod den ungerska lagen. Den riktas inte mot homosexuella utan ska skydda föräldrars och barns rättigheter, sade han.

Han fick stöd av några östliga länder, som Polen och Slovenien.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera