ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU sänker tillväxtprognos

EU-kommissionen reviderade på torsdagen ned sin prognos för tillväxten i både euroområdet och hela EU för i år med 0,2 procentenheter.

"Den mindre nedrevideringen jämfört med våren speglar effekten på förtroendet av handelsspänningar och politisk osäkerhet, liksom stigande energipriser", sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici i en kommentar.

"Handelskrig skapar inga vinnare, bara olycksoffer", sade han.

Kommissionens sommarprognos spådde en ökning av BNP i euroområdet på 2,1 procent i år, ned från 2,3 procent i vårprognosen den 3 maj. Prognosen för nästa år hölls oförändrad på 2,0 procent.

För hela EU, inklusive Storbritannien, gjorde sommarprognosen exakt samma nedrevidering från 2,3 till 2,1 procent för 2018 och oförändrat på 2,0 procent för 2019.

Efter fem raka kvartal med kraftfull tillväxt saktade momentum in under första halvan av 2018, också beroende på tillfälliga faktorer.

Momentum väntas dock stärkas något under andra halvåret. Det beror på bättre förhållanden på arbetsmarknaden, lägre hushållsskulder, högt förtroende bland konsumenter och stöd från penningpolitiken.

Betydande nedåtrisker finns för prognosen. Basscenariot antar att handelskonflikterna inte ökar. Men om spänningarna ökar kommer det att påverka handel, investeringar och välfärd negativt i alla inblandade länder, skrev kommissionen.

Andra risker är volatilitet på finansmarknaderna kopplat till geopolitiska spänningar.

Bland de stora länderna sänkte kommissionen sin prognos för 2018 mest för Tyskland (ned 0,4 procentenheter), följt av Frankrike (0,3).

Prognoserna för Storbritannien och Italien (och Svergie) sänktes med 0,2 procentenheter, medan Spaniens bara sänktes med 0,1 procentenhet.

När det gäller Storbritannien utgår kommissionen från tekniska antaganden att status quo fortsätter i handelsrelationen med de kvarvarande 27 EU-länderna. Det ska inte ses som en prognos för utfallet av brexitförhandlingarna, understryker kommissionen.

Högst tillväxt väntas i år på Irland med 5,6 procent och på Malta med 5,4 procent. Östländerna Polen, Slovenien, Rumänien och Ungern har alla en tillväxt över 4 procent i år.

Lägst tillväxt väntas i år i Storbritannien, Italien och Danmark.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies