1515
Annons

EU redo att slå tillbaka mot Trumps tullar

USA:s president Donald Trump har beslutat att införa tullar på stål och aluminium från EU, enligt källor till The Wall Street Journal.

EU kommer att svara, är beskedet från Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och hans tyske kollega Peter Altmaier.

Cecilia Malmström
Cecilia MalmströmFoto:Henrik Montgomery/TT

"Det är helt upp till amerikanska myndigheter om de vill inleda en handelskonflikt med deras största partner, Europa", säger Bruno Le Maire efter en till synes sista fruktlös runda samtal med kollegor från USA om de transatlantiska handelsrelationerna på ett OECD-möte i Paris.

Le Maire beskriver de hotande USA-tullarna som både omotiverade och farliga för tillväxt och frihandelssystemet.

Handelsrepresentanter från båda sidor har på senare tid bland annat diskuterat importkvoter, som skulle begränsa EU:s metallexport till USA. Men det verkar inte ha räckt för Trump.

Beskedet om tullar från Trump väntas redan under torsdagen, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor. EU har tidigare fått undantag från tullarna, som infördes av Trump den 23 mars i år. Men de samtal som förts mellan Bryssel och Washington sedan dess har inte lett framåt.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har tidigare i veckan uttryckt sig pessimistiskt om förutsättningarna att göra upp i handelsfrågorna med USA:s regering.

"Realistiskt sett, om USA bestämmer sig för att avstå från tullarna så väntar jag mig att de kommer att vilja lägga någon form av tak på EU:s export", sade Malmström inför ledamöterna i EU-parlamentet i Strasbourg i tisdags.

EU har utlovat motåtgärder, i linje med WTO-reglerna, om Trump tar bort undantaget från ståltullarna. Det handlar om tullar på amerikanska varor för 2,8 miljarder euro, bland annat Harley Davidson-motorcyklar, bourbon, jeans och jordnötssmör.

"Vi är redo att vidta åtgärder enigt och tydligt oavsett vilket beslut presidenten (Donald Trump) fattar", sade Tysklands handelsminister Peter Altmaier på en presskonferens i Paris i onsdags kväll.

USA:s handelsminister Wilbur Ross, också med på OECD-mötet i Paris, förklarade samtidigt att han inte såg nya tullar på stål och aluminium från EU som något hinder för fortsatta samtal om handelsrelationerna mellan EU och USA.

"EU har redan gott om tullar mot oss", sade han.

Han tillade att Kinas regering har fortsatt förhandla trots att USA har infört tullar.

"Det är bara EU som insisterar på att vi inte kan förhandla om det införs tullar."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?