1515

EU: Putins oljeledning "strider mot Europas intressen"

På tisdagen röstade Europaparlamentet igenom ett betänkande där gasledningen Nord Stream 2 beskrivs som emot "Europas intressen". Socialdemokraterna i EU-parlamentet röstade för betänkandet, men parlamentsledamoten Marita Ulvskog försvarar den svenska regeringens agerande i frågan.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Bild:AP/Montage

I ett betänkande om EU:s strategi för flytande naturgas och lagring av gas smög sig ett par punkter om den kontroversiella utbyggnaden av gasledningen Nord Stream in. Bland annat skriver parlamentet att utvidgningen genom Nord Stream 2 ”strider mot Europas intressen”.

”Det är klart att det är en tuff mening men jag tror att det är bra att vi är väldigt öppna med det”, säger Marita Ulvskog, socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet.

Den socialdemokratiska parlamentsgruppen valde att rösta för betänkandet. Marita Ulvskog poängterar att det är en avvägning mellan energiförsörjningen hos medlemsländer som i dag är beroende av rysk gas och säkerhetspolitiska överväganden.

Hon påminner om när ryska Gazprom stängde av alla gasleveranser till Europa via Ukraina vintern 2009.

”Det där ledde till mycket starka reaktioner från EU:s sida då man upplevde att det som ett spel som inte bara handlade om energitillgång utan om andra saker också”, säger Marita Ulvskog.

Förutom de geopolitiska konsekvenserna av Nord Stream 2 oroas parlamentet också över vad en utökad kapacitet för rysk gasleverans skulle kunna få för effekter på den europeiska energiförsörjningen. Under 2015 ökade gasimporten från Ryssland med 7 procent och stod för strax över 40 procent av den totala importen från länder utanför EU.

”Det finns ju alltid en oro kring att man blir beroende av en leverantör. Det är mycket starkare än vanligt när leverantören i det här fallet är Ryssland”, säger Marita Ulvskog.

Samtidigt försvarar hon sina socialdemokratiska kollegor i den svenska regeringen. Utrikesminister Margot Wallström har hela tiden hävdat att regeringen har begränsade möjligheter att göra något åt Nord Stream 2 efter att den tidigare alliansregeringen godkänt byggandet av den första Nord Stream-ledningen.

Marita Ulvskog håller med och säger varken FN-stadgan eller havsrättskonventionen ger Sverige möjlighet att stoppa projekt som byggs utanför det svenska territoriet.

”Den nuvarande regeringen är väldigt uppbunden av det tidigare beslutet. Att säga nej till en ledning som ska ligga bredvid den redan befintliga, det är svårt när det är internationella regler som gäller.”

I våras skrev nio EU-länder under ett brev i protest mot Nord Stream 2. Sverige bjöds in att skriva under men regeringen sa nej. Var det rätt?
”Jag förstår de stater som skrivit under det. Jag tror att det är naturligt för de baltiska staterna med sin historia att agera som de gör men det är lika naturligt för oss att förhålla oss mer avvaktande.”

Ett alternativ som diskuteras i EU är den del av handelsavtalet med USA, TTIP, som rör energihandeln. Bland annat handlar det om att bygga upp lagringskapacitet för flytande naturgas, LNG, från USA. Men avtalet äventyras av kritik i både USA och Europa och frågan om den amerikanska naturgasen är kontroversiell av miljöskäl.

”Det är verkligen inte en fråga som saknar konflikter. Det är många av oss som ser problem med att LNG bygger på att man utvinner olja genom fracking”, säger Marita Ulvskog.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?