Annons

EU pressar Putin ytterligare – inför nytt pristak

BRYSSEL. EU sätter ytterligare press på Ryssland genom att införa pristak på ryska petroleumprodukter utanför EU. 

”Överenskommelsen urholkar Putins resurser att föra krig”, säger Ursula von der Leyen.

Vladimir Putin och Ursula von der Leyen.
Vladimir Putin och Ursula von der Leyen.Foto:Gavriil Grigorov / Virginia Mayo

Beslutet tillkännagav EU-kommissionen i ett pressmeddelande på lördagen och innebär att det införs ett pristak på 100 dollar per fat för diesel, bensin, flygfotogen och andra premiumprodukter. Taket för eldningsolja, nafta och andra billigare produkter sätts till 45 dollar per fat.

De två pristaken gäller transporter från Ryssland till länder utanför EU och G7 från söndagen den 5 februari med en 55 dagar lång avvecklingsperiod.

För egen del inför EU samtidigt ett importförbud för ryska petroleumprodukter från söndagen. Ett förbud Di tidigare uppmärksammat.  

”Idag skruvar vi upp trycket genom att införa ytterligare pristak på ryska petroleumprodukter. Överenskommelsen urholkar Putins resurser att föra krig”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en kommentar.

Beslutet innebär att europeiska företag förbjuds att försäkra, skeppa eller handla med ryska petroleumprodukter överallt i världen om priset överstiger de två pristaken. 

Försäkringsbolag från EU och Storbritannien har en marknadsandel på 95 procent när det gäller egendoms- och skadeståndsförsäkringar för alla oljetankers i världen.

Precis som för råolja ska även pristaksmekanismerna för petroleumprodukter ses över varannan månad för att följa med utvecklingar på marknaden.

Ursula von der Leyen lovade att EU ska ha ett tionde sanktionspaket på plats mot Ryssland till den 24 februari, årsdagen av president Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera