Annons

EU pressar Mercosur att tillåta ökad bilimport

EU pressar de latinamerikanska Mercosur-länderna att tillåta ökad export av europeiska bilar och andra industrivaror i slutförhandlingarna om ett frihandelsavtal.

Förhandlingarna återupptas på måndagen i Asuncion i Paraguay efter långsammare takt under karnevalsveckan.

Inga genombrott väntas dock denna förhandlingsvecka.

Nyhetsbyrån Direkt erfar att den stora stötestenen är att EU-sidan vill ha ett bättre bud från Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) om marknadstillträde för EU:s export.

Det gäller främst bilar och bildelar, där EU vill ha kortare övergångsperioder och mindre strikta ursprungsregler. Brasilien är landet som i huvudsak bromsar bättre exportmöjligheter för EU-företag.

Andra områden EU vill ha mer marknadstillträde på gäller maritima tjänster och mejeriprodukter (ost). EU vill också skydda fler regionala livsmedelsnamn från Europa, som parmesanost (geografiska indikatorer).

I utbyte har EU lovat ett villkorat bättre bud om export av nötkött, socker och fjäderfä.

Eftersom Brasiliens presidentvalskampanj drar igång i mars försöker förhandlarna nå en uppgörelse innan dess.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?