1515

EU-parlamentet röstar för hårdare bankkrav

Europaparlamentets ekonomiska utskott röstade på tisdagen för en uppdatering av EU:s bankkrislag med hårdare krav.

Men kraven kommer inte hämma bankers förmåga att stödja investeringar och tillväxt, sade Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Gunnar Hökmark har varit Europaparlamentets ansvarige (rapportör) för uppdateringen av bankkrislagstiftningen (BRRD).

Uppdateringen ska införliva Baselkommitténs förslag om skärpta kapitalkrav för att bättre spegla bankers verkliga riskexponering.

Globalt systemviktiga banker (G-SII) får minimikrav på kapital och andra finansinstrument som kan ta förluster vid en avveckling genom TLAC-krav - totala förmågan till förlustabsorbtion.

Detta integreras i befintliga krav på egna medel och nedskrivningsbara skulder (MREL).

"Med TLAC blir banker stabilare och lättare att hantera i kriser. Samtidigt med införandet av dessa nya kapitalkrav vill jag säkerställa att vi inte utöver detta lägger för stora bördor på bankerna eller att mindre banker påverkas oproportionerligt mycket", sade Gunnar Hökmark.

Den ursprungliga bankkrislagstiftningen införde principen att det i första hand är aktieägare och långivare som ska bära bankers förluster - inte skattebetalare.

Den slutliga utformningen av uppdateringen av BRRD ska nu förhandlas fram av representanter från Europaparlamentet (däribland Gunnar Hökmark) och från EU:s finansministrar (ministerrådet).

Ändringar görs också i kapitalkravsdirektivet (CRD), kapitalkravsförordningen (CRR) och förordningen för den gemensamma bankräddningsmekanismen (SRMR).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?