ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

EU-parlamentet röstar emot ändringar för bioenergi

Europaparlamentet röstade på onsdagen ned förslag om förändringar av EU-regleringar av bioenergi.

Förslag avslogs om förbud mot att använda timmer som bioenergi. Likaså avslogs ett förslag om att massaved och tallolja inte längre ska räknas som förnybara biobränslen.

"På de viktigaste punkterna gick det vår väg i dag. Vi är väldigt lättade", sade Emma Berglund, generalsekreterare i Europeiska skogsägarfederationen CEPF, i ett uttalande.

Skogsägare kan fortsätta att sälja högkvalitativt virke till husbyggen och möbler, och mindre fint virke till papper och bioenergi, sade Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Världsnaturfonden WWF beklagade i ett pressmeddelande att förslaget fortsätter att tillåta subsidier för att bränna trädstammar och stubbar för att få energi.

"Investerare bör vara medvetna om att ytterligare investeringar i biomassaanläggningar medför en hög risk. Det är pengar som används bättre inom vind och sol", sade WWF-talesmannen Alex Mason.

Förslagen ingår i ett paket för att omvandla klimatavtalet från Paris till EU-lagstiftning.

Europaparlamentet röstade för bindande EU-mål om förbättrad energieffektivitet med minst 35 procent fram till 2030.

Av den totala energianvändningen ska minst 35 procent komma från förnybara energikällor 2030.

Och i transportsektorn ska minst 12 procent av energin komma från förnybara källor.

Målen är på EU-nivå. Varje EU-land uppmanas införa nationella mål så att totalmålet nås.

Den slutliga utformningen av lagstiftningen avgörs i förhandlingar mellan representanter för Europaparlamentet, ministerrådet (EU-ländernas regeringar) och kommissionen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer