Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

EU överväger reduktionsplikt för flyget

EU-kommissionen samlar nu in åsikter om åtgärder som driver fram alternativ till konventionellt fossilt flygbränsle. Ett förslag som diskuteras är en reduktionsplikt.

Foto:Christine Olsson/ TT

I en ny konsultation vill EU-kommissionen nu få in åsikter om åtgärder som driver fram alternativ till konventionellt fossilt flygbränsle. Ett av förslagen som lagts fram är en reduktionsplikt med uppsatta miniminivåer för inblandning av förnybar syntetisk fotogen i flygbränslet. 

Andra förslag som diskuteras i konsultationen är offentlig finansiering som ökar produktionen av förnybara flygbränslen och ett auktionssystem för producenter av flygbränslen som gör att en fastställd mängd förnybart flygbränsle kan produceras. I konsultationen övervägs också en miljömärkning som ska kunna användas av flygbolag som använder förnybara bränslen samt ett europeiskt handelssystem för flygbränslekrediter. 

I konsultationen skriver EU att flygsektorn har mycket att göra och att förnybara flygbränslen i dag bara står för 0,05 av den totala Europeiska konsumtionen av flygbränsle.

”För att förnybara flygbränslen ska bidra till minskade utsläpp från flygsektorn krävs en betydande upprustning av produktionen under en mycket kort tid”, skriver EU-kommissionen i samband med konsultationen.

Miljöorganisationen Transport & Environment uppger till nyhetstjänsten Ends att EU:s konsultation ligger helt rätt i tiden med tanke på de stöd som flygbranschen nu förväntas få med anledning av coronapandemin.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?