Annons

EU öppnar för förlängd brittisk tidsfrist

EU kan komma att behöva mer tid – bortom den sista december 2020 – för att förhandla fram ett frihandelsavtal med Storbritannien, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Foto:Francisco Seco

Brexit blir med största sannolikhet av den 31 januari, om allt går som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tänkt sig. Efter storsegern i nyvalet den 12 december har Konservativa partiet en klar egen majoritet i det brittiska parlamentet som ska rösta igenom utträdesavtalet.

Under de elva månaderna fram till årsskiftet 2020/2021 kommer EU och Storbritannien att förhandla om sina framtida relationer. Det handlar om inte bara om handel utan även stora frågor som till exempel utbildning, transporter och fiske.

Tidigare i månaden sade Ursula von der Leyen att tidsramen är ”extremt kort” för att hinna med allt. I ett par intervjuer på fredagen fortsätter hon att ifrågasätta om den 31 december är en realistisk tidsfrist.

”Det oroar mig mycket, för tiden är ytterst knapp för alla de frågor som måste förhandlas”, säger Ursula von der Leyen till den tyska tidskriften Der Spiegel.

Enligt henne bör båda sidor allvarligt ta sig en funderare på om tiden räcker till att baxa fram ett intrikat frihandelsavtal plus alla möjliga sorters samarbeten och regler.

”Det vore rimligt att utvärdera läget vid halvårsskifte och sedan, om nödvändigt, komma överens om att förlänga övergångsperioden”, säger hon till den franska tidningen Les Echos.

Vid EU:s toppmöte den 13 december pekade Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) på hur pressat schemat är:

”Det är en mycket svår förhandling som förestår och det är mycket kort tid. Från den första februari till den sista december 2020 så ska vi förhandla fram frihandelsavtal, vi ska tala fiskeavtal, vi ska ha säkerhetsarrangemang och så där. Det där är någonting som normalt tar flera år – så det är en väldigt svår uppgift”.

Även statsminister Stefan Löfven har uttryckt oro över tidsbristen.


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?