Annons

EU ömsar skinn när Jean-Claude Juncker och Donald Tusk tackar för sig

Ut med det gamla och in med det nya.

EU ömsar skinn i toppen när Jean-Claude Juncker och Donald Tusk tackar för sig.

”Ta hand om det för min skull”, hälsar Juncker på sin sista arbetsdag.

Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.
Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.Foto:TT

Redan på fredagen träder belgaren Charles Michel in som ny permanent rådsordförande. På söndag, den 1 december, tillträder i sin tur tyska Ursula von der Leyen som ny ordförande i EU-kommissionen.

Pappas flicka och pappas pojke – båda har fäder som haft tunga roller inom EU-maskineriet – får nu i uppdrag att leda unionen vidare genom klimatförändringar, migrationstryck och en hotande lågkonjunktur.

Luxemburgaren Juncker och polacken Tusk träder tillbaka, med varsin sista hälsning.

”Det var en rejäl resa”, säger Tusk i en filmsnutt via Twitter som visar honom ta en sista joggingtur genom Bryssel fram till sitt högkvarter.

”Europa är och kommer alltid att vara mitt livs kärlek”, skriver samtidigt Juncker som tillfällig författare av nyhetssajten Politico Europes dagliga nyhetsbrev.

”De fem senaste åren har inte varit någon picknick”, konstaterar den nu avgående ordföranden som ändå stolt räknar in 14 miljoner nya jobb, Parisavtalet och bibehållen eurozon på plussidan under sina år.

På minussidan sätter han i stället misslyckandet med att återförena Cypern, att inga fler länder fått inleda medlemskapsförhandlingar och att det fortsatt kärvar med att skriva ett nytt partnerskapsavtal med Schweiz.

Och så brexit.

”Nu lämnar jag före Storbritannien. På sätt och vis är jag inte olycklig över det, för det krossar mitt hjärta att se en EU-medlem lämna oss”, skriver Juncker i nyhetsbrevet.

Ett sista adjö till korrespondentkåren i Bryssel väntar sedan vid lunchtid på fredagen då luxemburgaren håller en sista presskonferens i kommissionsskrapan Berlaymont.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?