1515
Annons

EU och Japan rusar mot handelsavtal

EU-kommissionen jobbar febrilt med att färdigställa ett handelsavtal med Japan. En överenskommelse skulle kunna rädda det skamfilade ryktet efter turerna kring handelsavtalet Ceta med Kanada. Frågan är om förhandlingarna klarar av att Europaparlamentet nu fått upp ögonen för dem.

Bild:Colourbox

EU:s frihandelsförespråkare har inte ett lätt 2016 bakom sig. Bråket mellan Bryssel och den belgiska regionen Vallonien såg ut att kunna sänka frihandelsavtalet Ceta med Kanada tidigare i höst. Luften har gått ur förhandlingarna om TTIP-avtalet med USA sedan republikanen Donald Trump vann höstens presidentval.

Så sent som på tisdagen enades EU-länderna om nya regler för handelstullar som bland annat innebär att strafftullar mot prisdumpning kan bli betydligt högre i framtiden.

Lägg till det en gryende konflikt med Kina, som kräver att bli erkänt som marknadsekonomi och redan påbörjat en rättslig tvist hos världshandelsorganisationen WTO för att tvinga bland annat EU att ändra sin syn på näst största handelspartner.

Men sedan november har EU-kommissionen inlett en ny offensiv för att rädda unionens anseende i internationella handelskretsar. Förhandlingarna kring ett ekonomiskt partnerskap med Japan har i tysthet intensifieras.

EU-tjänstemän har tidigare klagat på att japanerna drar benen efter sig sedan förhandlingarna startade 2013. Men Japan tycks ha ändrat inställning efter att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet. Republikanen utmärkte sig bland annat med sin hårda kritik mot frihandel och har lovat att riva upp TPP-avtalet där Japan ingår.

”Premiärminister Abe har sagt att han siktar på att nå en överenskommelse i år”, säger en anonym japansk tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

De senaste veckorna har en strid ström nyheter sipprat ut. EU ser ut att vara redo att ta bort tullarna på 80 procent av de bildelar som importeras från Japan och dessutom sänka tullarna på färdiga bilar. Japan lär svara med en rad lättnader vad gäller livsmedelsimport och regellättnader för utländska företag som vill vara med i offentlig byggupphandlingar.

Mauro Petriccione, kommissionens chefsförhandlare som var med och löste upp den vallonska knuten kring Ceta, reste till Tokyo på måndagen. Där uppges han kunna få sällskap av handelskommissionären Cecilia Malmström redan nästa vecka enligt Nikkei Asian Review.

Hittills har handelsförhandlingarna med Japan klarat sig undan rampljuset, trots att handeln mellan EU och Japan är betydligt större än mellan EU och Kanada. Men nu tycks Europaparlamentet ha fått upp ögonen för avtalet.

Förutom att EU-kommissionen vill se samma permanenta tvistlösningsmekanism som vållade så mycket huvudvärk i bråken om Ceta riktar Europaparlamentarikerna in sig på hur ett handelsavtal med Japan skulle påverka dataskyddet i unionen.

Japan vill att gränsöverskridande dataöverföringar inkluderas i avtalet, skriver Politico. Frågan är viktig för finansbranschen, där företag som vill lagra kunduppgifter som kontokortsnummer måste göra det på inhemska servrar i det land de är verksamma i.

”Europaparlamentet kommer inte att ratificera ett avtal som underminerar dataskyddet i EU och kommissionen vet det”, säger den liberala ledamoten Marietje Schaake till Politico.

Än så länge säger kommissionen också nej med hänvisning till att Japans lagstiftning på området inte lever upp till EU:s krav om skydd för privatlivet.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?