Annons

EU näras enas om inreselista - Kina en kandidat

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna har preliminärt enats om att tillåta icke-nödvändiga inresor från 14 länder i omvärlden från den 1 juli.

USA omfattas inte, men Kina kan sättas upp på listan om landet å sin sida släpper in EU-medborgare.

Det uppgav EU-källor på måndagen.

De 14 länderna är Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay.

Listan baseras främst på det smittspridningsläget i länderna. Läget ska vara likadant som EU eller bättre.

I andra hand tar EU hänsyn till ömsesidighet, att länderna också släpper in EU-medborgare.

Varje EU-land bestämmer själv över tillstånd för inresor och över gränskontroller. Men EU-länderna vill samordna en gradvis öppning från den 1 juli för att samtidigt göra det möjligt för fri rörlighet mellan EU-länder.

Listan ska uppdateras varannan vecka. Listan ska kunna utökas och kortas vartefter smittspridningsläget ändras i olika länder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?