1515

EU-nämnden kör över regeringen: Lövin tvingas prata varmt om kärnkraft i EU

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) måste åka till Bryssel nästa vecka och förespråka kärnkraft.

”Jag känner mig väldigt besviken”, säger hon efter att regeringens linje blivit överkörd i riksdagens EU-nämnd.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

På torsdag möts EU:s miljöministrar för att diskutera EU-kommissionens nya, omfattande klimatpaket Den gröna given. Sverige är en ivrig påhejare av mer ambitiös klimatpolitik på europeisk nivå, men när Isabella Lövin ska presentera den svenska ståndpunkten på mötet har hon fått med sig ett tillägg från riksdagen – att lyfta fram kärnkraften som en viktig del i Europas klimatomställning.

”Nu har vi plötsligt en position där vi ska prata om kärnkraften i positiv bemärkelse”, säger Isabella Lövin efter mötet i EU-nämnden.

Mötet drog ut på tiden och stämningen var inte bra, enligt ministern.

”Det här skapar bara konflikt och slår in en kil mellan länder som vi normalt sett är vänner med när det gäller höga klimatambitioner”, säger Lövin.

Förslaget om att lyfta in kärnkraften som en del i den officiella svenska linjen kommer från Liberalerna. Initiativet fick även stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I en omröstning med hela riksdagen hade inte detta räckt för att få majoritet, men platserna i EU-nämnden är fördelade på så vis att dessa fyra partier får majoritet.

”Vi har fått en svensk position som det finns en majoritet för i EU-nämnden, men inte i Sveriges riksdag. Jag tycker att det är allvarligt. Det är inte demokratiskt”, säger Isabella Lövin.

Hon hänvisar till att det nyligen var en omröstning i riksdagen om Ringhals reaktorer – då vann regeringen med en rösts marginal över dem som ville ha fortsatt drift.

Men Liberalernas Lina Nordquist är nöjd.

”Vi måste ta tillvara alla verktyg i klimatomställningen. Vi får inte glömma någon del av den fossilfria energin, inte kärnkraften heller”, säger Lina Nordquist.

Men Isabella Lövin tycker att det är olyckligt att föra in kärnkraften i diskussionen. Hon tycker att EU ska hålla sig till grundlinjen att länderna själva avgör vilken energimix de vill ha, dessutom är kärnkraften en kontroversiell och polariserande fråga i EU-kretsen.

”Det är de mindre ambitiösa länderna, som inte vill göra en stor klimatomställning, som pratar om kärnkraft. Och nu tvingas Sverige ställa sig på den sidan”, säger Lövin.

Hon är säker på att hennes inlägg på torsdag kommer att noteras av de andra ministrarna, men inte på ett positivt sätt.

”Det är signalord som kommer att uppmärksammas och det kommer att lyftas många ögonbryn”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?