1515
Annons

EU-möte avbrutet – lyckades inte enas om nya topposterna

EU:s stats- och regeringschefer slet i nästan ett dygn – men kan ändå inte enas om de nya topposterna i unionen.

Ett nytt försök görs redan i morgon tisdag.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Gårdagskvällens toppmötesmiddag i Bryssel för EU-ländernas stats- och regeringschefer kom i gång sent och övergick sedan i både nattvickning och gryningsljus, utan att enighet kunde nås.

EU:s "arbetsförmedlare", rådsordföranden Donald Tusk, fick planera in en lång rad enskilda samtal i natt för att hitta en kompromiss som alla kan stödja. Framför allt har Tusk talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Fortfarande finns ingen färdig lösning – men däremot allehanda läckor om vad som är på gång.

Diplomatkällor på toppmötet talar om att ledarna kan vara nära en politisk uppgörelse, där socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans skulle bli kommissionsordförande och konservativa bulgariskan Kristalina Georgieva få ta över som rådsordförande efter Tusk.

Därutöver skulle konservative tysken Manfred Weber få posten som talman i EU-parlamentet och belgaren Charles Michel – eller någon annan liberal – utses till ny utrikeschef.

Men att nå i mål är inte lätt. Och framåt 12.30-tiden kom besked om att inga besked ännu kan ges.

"Permanente Rådsordföranden Tusk avbryter mötet och återinkallar det till klockan 11 i morgon", skriver Donald Tusks talesman Preben Aamann på Twitter.

Framför allt råder rejäl östlig ovilja mot Timmermans, som varit drivande i ifrågasättandet av hur länder som Polen och Ungern fungerar ur rättsstatssynpunkt. Men även bland flera andra högerledare gnälls över att behöva lämna över kommissionsordförandeposten till en socialdemokrat.

Flera frågetecken återstår även kring Georgieva. Bulgariskan har visserligen varit EU-kommissionär och sitter just nu på en toppost i Världsbanken. Men hon har aldrig varit regeringschef – något som setts som ett mer eller mindre givet krav på den som ska ta över som rådsordförande.

I den tänkta uppgörelsen ingår även att en liberal politiker – exempelvis danska Margrethe Vestager – blir första viceordförande i EU-kommissionen. Vestager och Michel skulle även kunna byta plats. Och kanske kan belgiske liberale veteranen Guy Verhofstadt få ta över talmansjobbet från Weber halvvägs in i mandatperioden.

Redan när EU-ledarna kom till Bryssel i går fanns oro för att processen skulle dra ut på tiden.

”Det är klart att det inte vore bra om vi inte den här gången heller kan komma fram med ett förslag. Parlamentet öppnar snart. Det är viktigt att vi från Europeiska rådet (toppmötet) har en uppfattning”, sade statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet.

Att hitta lämpliga kandidater till de olika posterna är egentligen inte svårt. Däremot är det betydligt knivigare att hitta rätt balans mellan olika politiska åsikter, geografisk hemhörighet och kön.

Stefan Löfven oroas över att jämställdheten återigen ska offras. Hittills har ingen kvinna suttit på någon av de två tyngsta posterna, som kommissionsbas och permanent rådsordförande.

”Jag är oroad för att just jämställdheten är den faktor som de flesta tänker bort först. Men jag tänker i alla fall ligga på”, sade Löfven när han anlände i går.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?