1515

EU-ministern fruktar hård brexitkrasch

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) fruktar att Storbritanniens nej kan leda till en hård brexit.

”Att britterna kraschar ut ur EU är det sämsta alternativet”, säger Hans Dahlgren.

Foto:Jonas Eng

Det brittiska parlamentet röstade ner premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med siffrorna 391–242.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) beklagar beslutet.

”Det är ett allvarligt läge. Det är 17 dagar kvar till den 29 mars och beslutas det inte någonting annat så kommer Storbritannien lämna utan ett avtal. Det är det sämsta möjliga utfallet av den här processen”, säger EU-ministern.

Dahlgren tror dock att det sannolika utfallet av onsdagens omröstning kommer att bli att parlamentet röstar nej till att lämna EU utan ett avtal.

”Det vore ett bra besked. Men då är ju frågan vad de säger ja till. Det vet vi inte ännu”, säger Hans Dahlgren.

Om parlamentet röstar nej till att lämna utan ett avtal har Theresa May uppgett att hon kommer att begära en omröstning om att förlänga förhandlingstiden med EU. Något Dahlgren antar att hon kommer få stöd för i parlamentet.

”Men sedan måste EU-sidan säga ja. Vi har haft inställningen att finns det en grundad anledning till att gå med på en förlängning gör vi naturligtvis det. Att britterna kraschar ut ur EU är det sämsta alternativet”, säger Hans Dahlgren.

Statsvetaren Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Svenska institutet för europapolitiska studier, menar att risken för en hård brexit har ökat.

”Förutsättningarna för ett avtalslöst brexit finns fortfarande i allra högsta grad och sannolikheten för att regeringen kommer att begära en förlängning har ökat. Men därmed inte sagt att en förlängning tar bort risken för att det skulle kunna bli ett avtalslöst brexit även då”.

”Det grundläggande läget i brittisk politik kommer inte att förändras, med annat än om två saker händer: Antingen att man till slut hittar en lösning som går över blockgränsen, fast det verkar väldigt svårt. Eller ett nyval eller en ny folkomröstning som ändrar förutsättningarna i grunden”, säger Göran von Sydow.

Att Theresa May lidit ännu ett nederlag försvagar regeringens ställning – men vad det kan leda till är oklart, menar statsvetaren:

”Paradoxen är ju att det inte finns någon majoritet för Mays brexitpolitik, men det finns fortfarande stöd för hennes regerings överlevnad. Det är ett väldigt låst och komplicerat läge”, säger Göran von Sydow.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?