1515

EU måste fatta snabbt beslut om WTO-chef

Kan EU:s handelskommissionär Phil Hogan bli ny chef för världshandelsorganisationen WTO? Eller rentav företrädaren Cecilia Malmström? En gemensam EU-kandidat behöver lanseras inom en månad.

Cecilia Malmström och Phil Hogan är två av namnen som kastats fram i spekulationerna om vem EU ska nominera som ny WTO-chef.
Cecilia Malmström och Phil Hogan är två av namnen som kastats fram i spekulationerna om vem EU ska nominera som ny WTO-chef.Foto:Sofia Tanaka/TT, Virginia Mayo

Den 31 augusti avgår brasilianaren Roberto Azevêdo från jobbet som generaldirektör för WTO. Efterträdare måste hittas skyndsamt, vilket EU-ländernas handelsministrar diskuterade vid ett webbmöte på tisdagen.

”Det här är en väldigt snabb process. Ett namnförslag ska vara framme till den 8 juli. Vi enades om en hög kravprofil på kandidaten och att vi vill kunna enas om en kandidat från EU”, säger handelsminister Anna Hallberg (S) på en likaledes webbhållen pressträff efter mötet.

Några namn berördes inte under tisdagen – även om självaste möteschefen Phil Hogan, EU:s irländske handelskommissionär, nämnts som en av förhandsfavoriterna.

”Jag undersöker möjligheterna att bli kandidat”, bekräftar Hogan på en presskonferens efteråt.

Ett annat tänkbart namn är Hogans företrädare som handelskommissionär, svenska Cecilia Malmström.

Fast då krävs också att någon lanserar henne. Och att det inte krockar med andra poster som kan vara intressanta för svensk del.

”Det finns många kandidaturer nu det närmaste året som är möjliga – poster inom FN, OECD, WTO och så vidare. Sverige gör ju en övervägning av om och hur i så fall och med vem vi skulle vilja gå fram. Det är svårt för mig att kommentera enskilda namn, men när det gäller just Cecilia Malmström så har jag en väldigt nära och bra dialog med henne. Sedan får vi se var vi landar med det”, säger Anna Hallberg.

Tisdagens handelsministermöte i EU tog annars mest upp följderna av coronakrisen, bland annat i form av det svenska initiativet Handel för hälsa, som går ut på att få bort tullar och handelshinder på medicinska produkter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?