Annons

EU måste fatta snabbt beslut om WTO-chef

Kan EU:s handelskommissionär Phil Hogan bli ny chef för världshandelsorganisationen WTO? Eller rentav företrädaren Cecilia Malmström? En gemensam EU-kandidat behöver lanseras inom en månad.

Cecilia Malmström och Phil Hogan är två av namnen som kastats fram i spekulationerna om vem EU ska nominera som ny WTO-chef.
Cecilia Malmström och Phil Hogan är två av namnen som kastats fram i spekulationerna om vem EU ska nominera som ny WTO-chef.Foto:Sofia Tanaka/TT, Virginia Mayo

Den 31 augusti avgår brasilianaren Roberto Azevêdo från jobbet som generaldirektör för WTO. Efterträdare måste hittas skyndsamt, vilket EU-ländernas handelsministrar diskuterade vid ett webbmöte på tisdagen.

”Det här är en väldigt snabb process. Ett namnförslag ska vara framme till den 8 juli. Vi enades om en hög kravprofil på kandidaten och att vi vill kunna enas om en kandidat från EU”, säger handelsminister Anna Hallberg (S) på en likaledes webbhållen pressträff efter mötet.

Några namn berördes inte under tisdagen – även om självaste möteschefen Phil Hogan, EU:s irländske handelskommissionär, nämnts som en av förhandsfavoriterna.

”Jag undersöker möjligheterna att bli kandidat”, bekräftar Hogan på en presskonferens efteråt.

Ett annat tänkbart namn är Hogans företrädare som handelskommissionär, svenska Cecilia Malmström.

Fast då krävs också att någon lanserar henne. Och att det inte krockar med andra poster som kan vara intressanta för svensk del.

”Det finns många kandidaturer nu det närmaste året som är möjliga – poster inom FN, OECD, WTO och så vidare. Sverige gör ju en övervägning av om och hur i så fall och med vem vi skulle vilja gå fram. Det är svårt för mig att kommentera enskilda namn, men när det gäller just Cecilia Malmström så har jag en väldigt nära och bra dialog med henne. Sedan får vi se var vi landar med det”, säger Anna Hallberg.

Tisdagens handelsministermöte i EU tog annars mest upp följderna av coronakrisen, bland annat i form av det svenska initiativet Handel för hälsa, som går ut på att få bort tullar och handelshinder på medicinska produkter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?